fredag 24. september 2010

Akers siste håp


DAGSAVISEN Reiulf Steen og Carl I. Hagen kjemper sammen i et siste slag for Aker sykehus.

De to partiveteranene fra henholdsvis Ap og Frp har vært motstandere i flere ti år. Men i går var Reiulf Steen og Carl I. Hagen på besøk på Aker sykehus, for sammen å høre hvordan de ansatte forbereder seg på nedleggelsen av sykehuset.

1. januar 2011 skal Akershus universitetssykehus (Ahus) etter planen overta 160.000 plasser fra Aker sykehus. Når det nå gjenstår drøyt tre måneder før omleggingen, hersker det fullstendig kaos blant de ansatte.

Galskap
– Jeg mener det er galskap å legge ned sykehuset. Pasientene fra Groruddalen fortjener noe langt mer enn dette. Samtidig blir de ansatte mer og mer frustrerte over forholdene, det har fått en stor innvirkning på arbeidsmiljøet, sier anestesisykepleier Lill Karin Berg.
Sammen med kollega Margrete S. Ruud viser hun de to politikerne rundt på sykehusområdet. Ingen av dem vet hvor eller om de i det hele tatt har jobb fra nyttår.

Selv om sykepleierne er innstilt på at Aker sykehus snart kan være historie, håper de at Steen og Hagen står så sterkt sammen at de kan rekke dem en hjelpende hånd.
– Vi håper de kan ta kontakt med helsekomiteen og opplyse om hvor bra det er her, og hvor stort ønske vi har om å ta vare på pasientene i Groruddalen, og legger til:
– Makteliten i Helse Sør-Øst er privilegerte som kan kjøpe seg plass først i sykekøen, dersom de har behov for det. Det er umulig for dem å sette seg inn i vanlige pasienters situasjon.

Gode argumenter
Og de ansatte får støtte fra både Carl I. Hagen og Reiulf Steen.
– Jeg er bare styrket i min tro om at dette er galskap. Det er elendig planlagt, og det kommer til å gå galt, sier den ferske ordførerkandidaten for Frp i Oslo etter flere timers omvisning på sykehuset.

Med på rundturen har Hagen fått servert mange argumenter for at Aker sykehus bør bestå som i dag:
Sykehuset har svært fornøyde pasienter, og arbeidsmiljøet er også meget godt. Samtidig drives Aker på en sunn, økonomisk måte, og har pusset opp sine fasiliteter for 600 millioner kroner. Et forsiktig anslag av kostnadene ved å flytte funksjonene til andre sykehus er anslått til 10 milliarder kroner.

Krever planlegging
– Det er kun én måte å gjøre dette skikkelig på. Man må ha et klart formål med omleggingen, og man må jobbe lenge med å planlegge. Så må man ha tydelig informasjon om hva som skal skje til hvilken tid. Man må skille plan fra gjennomføring. Her skjer alt samtidig, sier Carl I. Hagen til Dagsavisen.

– Mener du det er nødvendig å legge ned Aker sykehus i det hele tatt?
– Nei. Hittil har jeg ikke hørt et eneste fornuftig argument. Den dagen sykepleierne sitter og spiller kort fordi de har lite å gjøre, kan jeg være med på å diskutere om noe er nødvendig. Men her står man på hele tida.

Tidligere Ap-leder Reiulf Steen er om mulig enda mer kritisk enn Hagen.

Håp i hengende snøre
– Jeg hadde hørt nokså skremmende beskrivelser på forhånd, men dette er verre enn jeg trodde, sier den pensjonerte politikeren.
– Pengebruken, mangelen på nye plasser som venter, nedleggelsen av et sykehus som fungerer glimrende – dette kan bli en av de virkelig store sykehusskandalene. Jeg sier kan bli, for det er fortsatt håp i hengende snøre, tordner Steen.

De ansatte ved sykehuset frykter imidlertid at maktinnehaverne allerede har bestemt seg. Ikke av økonomiske eller praktiske hensyn, men av ren prestisje. Oppfordringen fra sykepleier Lill Karin Berg er klar:
– Trekk i nødbremsen. Det er ingen skam å snu.

• Les saken i Dagsavisen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar