torsdag 7. oktober 2010

Lommeboka avgjør i helsevesenet


DAGSAVISEN «Årets allmennlege», Jørgen Skavlan, har aldri opplevd større klasseskiller i helsevesenet enn nå.

Klasseskillene i helsevesenet har akselerert under den rødgrønne regjeringen, ifølge Jørgen Skavlan. Han ble tidligere i år kåret til årets allmennlege og har i flere år vært huslege i NRK-programmet Puls.
– Jeg har vært lege i 20 år. Hva du tjener, er blitt mye mer direkte relatert til hvilke helsetjenester du får, fastslår Skavlan.

Kjøper seg helse
Norge er fortsatt et samfunn preget av likhet, der «Jørgen Hattemaker og Petter Stordalen har samme rettigheter», understreker Skavlan. Men dette bildet begynner å slå sprekker, mener han.

– I mye større grad enn før kan du kjøpe deg helse.

Han gir et eksempel: Hvis du skader kneet i bedriftsfotball og legen sier du må til røntgen fordi menisken kan ha røket, kan du måtte vente på time i fire til fem uker. Men hvis du betaler 2.000 kroner selv, tar det én dag. Hvis det viser seg at menisken er røket, kan du deretter måtte vente i tre til fem måneder på operasjon. Men hvis arbeidsgiveren din har tegnet privat helseforsikring, kan du slippe unna med én uke.

– Dermed kan det ta fem måneder før du er frisk, eller det kan ta en uke. Det avhenger av om du har penger eller ikke, sier Skavlan.

Dobbeltroller
Kjøp av private helseforsikringer har økt med 24 prosent på bare ett år.
– Helseforsikringer selger som hakka møkk. Jeg har alltid sagt at i Norge trenger du ikke privat helseforsikring. Men nå begynner jeg å bli litt usikker, fordi såpass mange kjøper det, og da kommer de først i køen, sier Skavlan.

Han er selv privat lege og har stor tro på samarbeid mellom privat og offentlig helsevesen. Men han er sterkt kritisk til at systemet ikke skiller bukken og havresekken.
– Det kan ikke være slik at den som har bestemt at du skal opereres, er den samme som tjener penger på det.

Om du har kneplager som kan gå over av seg selv, er en lege som vet han kan tjene noen tusen kroner på at du blir operert, mye mer tilbøyelig til å sende deg til operasjonsstua enn en som ikke tjener fem øre på at det, mener Skavlan.
– Dermed ender vi opp med å operere altfor mange. Leger er like glade i å tjene mye penger som alle andre. I Sverige i fjor ble 10.000 knær unødvendig operert. Jeg er helt sikker på at det er tusenvis av knær som opereres unødig i Norge også. Men en lege tjener dårlige penger på å si: «Det går seg til».

Også danske leger advarer om at stadig flere helseforsikrede dansker opereres for skavanker og småskader som ville ha gått over av seg selv. Legene mener det skjer overdreven bruk av spesialbehandling, undersøkelser og operasjoner på private sykehus.

– Kynisme
Konsekvensen av utviklingen blir at Petter Stordalen og Jørgen Hattemaker ikke lenger får lik behandling, advarer Skavlan.
– Dette skjer selv om vi har en rødgrønn regjering som flaggbærer likhet og sier at pengene dine ikke skal avgjøre hvilken behandling du får.

Skavlan mener prinsippene om likhet og solidaritet i helsevesenet er i ferd med å kastes over bord.
– Utviklingen har akselerert under den rødgrønne regjeringen. Man kan lure på om det ligger en kynisme i dette. At de skal få flere til å kjøpe privat helseforsikring, slik at de som har penger, styres til det private. Dermed får det offentlige mer penger å bruke på de andre. Det ville kanskje ikke vært det dummeste å gjøre, men da må man ta den diskusjonen og ikke snakke om likhet.

– Hvordan har vi kommet hit?
– Kommersialisering, konkurranseutsetting, bunnlinjeorientering, stykkprisfinansiering. Dette er blitt mye mer framtredende enn noen gang før.

• Les saken i Dagsavisen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar