onsdag 15. oktober 2014

OSLO: Gigantsykehus uten støtte

AKERS AVIS/GRORUDDALEN.NO 15. OKTOBER 2014


Styret i Oslo Universitetssykehus har brukt 30 millioner kroner på å utrede det nye sykehuset Campus Oslo. Lederen av Stortingets helsekomité Kari Kjønaas Kjos (Frp) har ingen tro på prosjektet.

I desember 2012 fikk styret i Oslo Universitetssykehus (OUS) mandat til å se på fremtidige sykehus-løsninger i Oslo. Til nå har de brukt 30 millioner på å utrede tre alternativer på Blindern, Ullevål og Gaustad. Under møtet til Aker sykehus venner onsdag, argumenterte OUS-direktør Bjørn Erikstein for å samle hele OUS på Gaustad. Det vil koste omlag 40 milliarder kroner, blant annet fordi det krever at ringveien legges i tunnel.
–  Vi har mange bygg som er i svært dårlig stand. Det er åpenbart at noe må gjøres. Det fine med Campus er at prosjektet kan bygges i tre eller fire etapper, noe som gjør at vi kan komme i gang med første byggetrinn i 2023. Da kan vi erstatte de dårligste byggene våre, sier Erikstein til Akers Avis Groruddalen.
Han påpeker at en utredning fra Multiconsult konkluderer med at omtrent halvparten av bygningsmassen på Ullevål er i kritisk dårlig stand. Bygningsmassen på Rikshospitalet holder fortsatt brukbart nivå, mens det vil koste om lag en milliard kroner å få Aker sykehus i god stand.

Møter motstand

Men gigantprosjektet Campus, som ifølge Erikstein skal bli 672.000 kvadratmeter stort, møter massiv motstand. Lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier at hun ikke tror på prosjektet.
–  Jeg undres over hvor langt Oslo Universitetssykehus bør gå i en prosess som det neppe blir noe av av, sier hun.
Hun var selv kommunepolitiker i Lørenskog da Ahus ble bygget. Kjos forteller om hvor lang tid det tok og hvor frustrerende det føltes da sykehuset viste seg å være for lite.
–  Personlig har jeg ingen tro på Campus-prosjektet. Vi har så mange slitne bygninger i OUS, og de må vi gjøre noe med. Derfor klarer jeg ikke å se at det er lurt å starte et nytt kjempe-prosjekt, sier hun.

– Helt urealistisk

Kjos understreker at saken ennå ikke er behandlet av Frp eller av Stortinget.
Arbeiderpartiets Jan Bøhler, som også sitter på Stortinget, er svært kritisk til Campus Oslo.
–  Vi er nødt til å løse problemene vi har i dag, om fem år og om ti år før vi kan tenke på et eventyr-prosjekt som kanskje står ferdig i 2040. Vi kan ikke lukke øynene og tro at Campus skal løse all problemene, sier Bøhler.
Han påpeker flere ting: Groruddalens pasienter har ikke et fast lokalsykehus og at flere av OUS-bygg trenger en rehabilitering.
– Da Siri Hatlen var OUS-direktør ville hun samle store deler av OUS på Ullevål. Det skulle koste 17 milliarder og de utredet i to år, men fikk ikke gjennosmlag. Jeg tror ikke at OUS tåler nok et havari. Det er urealistisk å snakke om Campus før dagens problemer er under kontroll, slår Bøhler fast.

– Bør stoppe nå

Han er svært kritisk til at OUS har brukt 30 millioner på utredninger.
–  Jeg kjenner ingen politiker på Stortinget som vil gå med på å selge Ullevål og Aker sykehus for å finansiere Campus. Det vil utløse store protester i befolkningen.
–  Uten politisk forankring er det ingen gode argumenter for å fortsette utredningene, mener Bøhler.
Den første Campus-utredningen er på høring fram til 1. november. Deretter skal innspillene styrebehandles, før saken sendes til Helse Sør-Øst.
Overlegeforeningen har uttalt seg kritisk til utbygging. Christian Grimsgaard, som er medlem og tillitsvalgt på OUS begrunner hvorfor:
–  Flere av byggene er i elendig stand og fusjonen av OUS viste seg å ikke være så økonomisk som styret argumenterte for. Vi er skeptisk til et så stort prosjekt, sier han.

Har ikke støtte

Grimsgaard opplever at dagens OUS-styre har en forutinntatt holdning.
–  Det virker som de har bestemt seg for ett alternativ. Faktum er at vi må legge en plan for de neste 20 årene. Dessuten trenger vi gode lokalsykehus-funksjoner, og det tror jeg ikke at Campus klarer å ivareta på en god måte, sier han.
Etter å ha hørt innleggene fra Kjos, Bøhler og Grimsgaard, innrømmer OUS-direktør Bjørn Erikstein at han ikke føler støtte til Campus-prosjektet.
–  Nei, jeg opplever ikke støtte til Campus. Men mange av argumentene som brukes mot oss, blant annet at vi har mye dårlig bygningsmasse, er nettopp argumenter for å bygge et nytt sykehus på Gaustad. Samtidig registrerer jeg at vi må gjøre en pedagogisk jobb for å nå ut med budskapet vårt, sier Erikstein.
– Hvor langt kan du kjøre dette prosjektet uten politisk forankring?
–  Dette er slik systemet fungerer. Vi er pliktet til å gjøre utredninger, og når vi er ferdig, så går saken til Helse Sør-Øst som igjen tar den videre. Når det er sagt, så har både den tidligere og den nåværende helseministeren blitt holdt orientert om saken, avslutter han.

• LES SAKEN OG DELTA I KOMMENTARFELTET PÅ GRORUDDALEN.NO VED Å KLIKKE HER


.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar