torsdag 1. juli 2010

Odda: Takknemlig for fødestua


HARDANGER FOLKEBLAD Natt til fredag kom Lea Sofie Myrvoll til verden etter bare 28 og en halv uke i mammas mage. Fødselen gikk raskt og ambulansehelikopter sto værfast i Bergen. Dermed måtte jordmor Borzoo Haddadi forløse den lille jenta på fødestua i Odda, med hjertet i halsen.

En så tidlig fødsel skal skje ved et stort sjukehus med gynekolog, barnelege og nyfødtintensiv i beredskap. Men for Lea Sofie blei det fødsel på lokalsjukehuset i Odda, der jordmor Borzoo tok henne trygt imot.
- Vi måtte gjøre det beste ut av det, sier Borzoo.

- Og det gjorde han, jeg er sjeleglad for at han var der, sier en takknemlig pappa Thomas Myrvoll.

Vannet gikk
Det var rett etter midnatt torsdag at Sissel Katrin Granheim fikk veer. Plutselig gikk vannet, og hun og samboer Thomas Myrvoll heiv seg i bilen til Odda sjukehus. Jordmor blei vekket og møtte paret på sjukehuset.

Borzoo satte med en gang en sprøyte for å stoppe riene til Sissel og kjøpe litt tid.
- Men helt plutselig så jeg at hun hadde begynt å kjenne at hun måtte presse. Samtidig får jeg høre at luftambulansen ikke kan fly, fortsetter han.

Helikopteret ville uansett ikke klart å frakte Sissel til Haukeland i tide, for nå var hodet til barnet synlig.

Skrek med en gang
Komplikasjonene sto i kø. Fostervannet var misfarget, navlestrengen kom ut foran hodet, og Lea Sofie lå med ansiktet opp i stedet for ned. Men selv om hjertelyden var litt lav, fikk jenta nok oksygen. Sissel presset.
- Hun var veldig flink, og det var pappaen også, skryter Borzoo.

Ute i gangen ventet anestesilege, anestesisykepleier og kirurg, i tilfelle det skulle bli nødvendig med keisersnitt.

Borzoo har tatt imot for tidlig fødte barn i kompliserte fødsler før, men på et mye større sjukehus der alt er tilrettelagt og alt ønskelig helsepersonell står klar til å hjelpe.
- Her i Odda var det bare meg. Jeg hadde hjertet i halsen, forteller jordfaren.

Men fem på halv tre kom vakre lille Lea Sofie ut.
- Hun skrek med en gang, ”en stark liten gumma”, sier svensktalende Borzoo rørt.

Fikk ferje
Etter fødselen var det viktig å få jenta så fort som mulig til kvinneklinikken på Haukeland. Ferjemannskapet i Kvanndal blei vekket og fraktet ambulansen med mor, barn og anestesilege over fjorden fra Utne. I Kvanndal ventet ny ambulanse med kuvøse, og rett før Fyksesund bru blei følget møtt av barnelege fra Bergen.

Rundt halv sju om morgenen fredag var de framme på Haukeland. Der trengte ikke Lea Sofie noen spesiell pustehjelp, og hun kunne ligge i vanlig kuvøse.
- Å være så liten og så sterk er fantastisk, synes Borzoo.

Det er absolutt ingenting rutinemessig i å bli født 11 og en halv uke for tidlig på et lokalsjukehus.
- Det er første gang i min tid her, 12 år, at det har blitt så tidlig, helt utrolig, sier Borzoo.

Viktig fødestue
Jordmoren håper han aldri får oppleve en så dramatisk fødsel i Odda igjen. Men nettopp det at slike krisesituasjoner kan oppstå, viser hvor viktig det er at fødestua og sykehuset er på plass, påpeker han.

Thomas er enig.
- Datteren min hadde ikke vært i live hvis det ikke hadde vært noen her. Det er jeg takknemlig for, og vil alltid huske så lenge jeg lever, sier Thomas.

Mandag blei mor og barn flyttet til Haugesund sykehus. Der skal de sannsynligvis være fram til den dagen Lea Sofie egentlig skulle ha blitt født, 15. september. I Haugesund har Thomas familie, som han og sønnen Sebastian kan bo hos.

Om åtte-ti uker håper Thomas å ha hele familien på fire samlet igjen i Odda. Da blir det nok også en tur opp for å besøke mannen som tok imot veslejenta.

- Jeg er glad han var der når det gikk som det gikk, sier den nybakte tobarnsfaren.

• Les saka i Hardanger Folkeblad ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar