tirsdag 19. januar 2010

Byrådet advarer mot nedleggelse av Aker


AKERS AVIS/GRORUDDALEN.NO - Vi vil advare mot å legge ned et godt fungerende sykehus. Vi mener Aker sykehus kan bli et utmerket lokalsykehus for Groruddalens befolkning. Det sier byråd for eldre og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp).

– Det er bare helseminister Anne Grethe Strøm Erichsen eller Stortinget som nå kan endre den påbegynte prosessen. Vi synes det er ganske grovt hvis ikke Soria Moria II, der det bl.a. heter at ingen lokalsykehus skal nedlegges, ikke også skal gjelde for Oslo, sier Listhaug.

Hun peker på at når Helse Sør-Øst nå planlegger å overføre 160. 000 nye pasienter til Akershus universitetssykehus, så må det ha vært under forutsetning av at sykehuset fungerte tilfredsstillende. Hittil har man fått alt for mange indikasjoner på at det ikke gjør det.

Byrådets advarsel fremkommer i byrådets forslag til Oslo kommunes høringsuttalelse til Oslo universitetssykehus. Forslaget til høringsuttalelse bygger igjen på Lokalsykehusprosjektets samlingsrapport – et omfattende dokument – som er bygget opp med seks delrapporter som dekker ni leveranser fra prosjektet.

Rapporten som er sendt til høring, dreier seg primært om intern organisering ved Oslo universitetssykehus HF med henblikk på å få til en god lokalsykehusfunksjon. De viktigste føringene, blant annet sykehusstrukturen i Oslo-området, fordelingen av oppgaver mellom foretakene og den overordnede organiseringen av Oslo universitetssykehus HF, var dessuten gitt før prosjektet begynte og har ligget utenfor prosjektets mandat.


Bekymret
Selv om prosjektets mandat har vært begrenset av tidligere vedtak på overordnet nivå, fungerer rapporten i praksis som en konkretisering av resultatene av disse vedtakene, og ikke minst de faktiske konsekvensene av den såkalte hovedstadsprosessen og organise-ringen av sykehusene i Oslo.

Oslo kommune er nå altså bekymret for at resultatet av hovedstadsprosessen og organiseringen i Oslo universitetssykehus får som følger at Aker sykehus nedlegges. Det er Oslo kommunes vurdering at resultatene av de tidligere prosessene, som rapporten nå synliggjør, bør føre til en ny vurdering av tidligere fattede vedtak.

Oslo kommune er også bekymret for at bydelsoverlegene og ledelsen i bydelene Stovner og Grorud, gir meget klart uttrykk for at tilbudet ved Akershus universitetssykehus oppleves som dårligere en det som blir gitt ved Aker sykehus.

Med tanke på at Helse Sør-Øst planlegger å overføre 160.000 pasienter til Akershus universitetssykehus, som også ligger utenfor Oslos grenser, fra 01.01.2011, mener Oslo kommune at det er helt nødvendig å foreta en evaluering av den overflyttingen som allerede er gjennomført, og en evaluering av tilbudet som gis ved Akershus universitetssykehus, før det gjennomføres ytterligere endringer.


Problemene kommer
– Vi frykter at det om få år kan bli vanskeligere for eldre å få et like godt sykehustilbud som man har i dag ved Aker sykehus, som er godt fungerende og at på til klarer å holde budsjettene sine, sier Sylvi Listhaug. Hun peker på at den forventede befolkningsøkningen innebærer blant annet en betydelig økning i antall eldre over 67 år. Fra 2020 komme en særlig stor økning av eldre over 80 år.

– Aker sykehus vil kunne være et utmerket lokalsykehus for Groruddalens befolkning, i en situasjon der den demografiske utviklingen tilsier økt fremtidig behov. Oslo kommune ser for seg at man kan utvikle gode tjenestetilbud til befolkningen i Groruddalen på Aker i forbindelse med innføringen av Samhandlingsreformen. Aker sykehus har god kompetanse på helseutfordringer som er større i Groruddalen som følge av befolkningssammensetningen enn ellers i byen og landet, sier Listhaug.

Uansett utfallet av Oslo universitetssykehus sin behandling av rapporten og valg av fremtidig internorganisering, er det Oslo kommunes oppfatning at det må gjennomføres en grundig evaluering av spesialisthelsetjenestens organisering i hovedstadsområdet etter hovedstadsprosessen. Denne evalueringen bør gjennomføres innenfor et tidsperspektiv som gir mulighet til å rette opp valg som er gjort før irreversible endringer er gjennomført. Det vil i denne sammenheng være særlig viktig å vurdere hvordan prosessen har påvirket tilbudet til eldre, personer med kroniske sykdommer, og personer med psykiatriske eller rusrelaterte problemer.

– Vi er i sterk tvil om det etter denne prosessen vil være tilstrekkelig fremtidig kapasitet i spesialisthelsetjenesten til disse gruppene og mener det er særdeles viktig at dette spørsmål blir gjenstand for en uavhengig evaluering. Oslo kommune er bekymret for at en organiserer seg inn i et fremtidig problem som innebærer at en ikke har kapasitet til å gi tjenester til en stadig voksende befolkning.

– Oslo kommune vil advare mot å nedlegge Aker sykehus og mener det er viktig å opprettholde aktivitet på Aker blant annet for å sikre tilstrekkelige arealer til å dekke det store behandlingsbehovet innen rus og psykiatri, sier Sylvi Listhaug.

• Les saken i Akers Avis/Groruddalen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar