torsdag 28. januar 2010

– Forsøker å sniknedlegge Aker sykehus


FAGBLADET En eventuell nedleggelse av Aker sykehus bryter med Soria Moria-erklæringen, mener Bente Øien Hauge, koordinator i Folkebevegelsen for lokalsykehusene.

– Sykehusforetaket omgår rett og slett Soria Moria-erklæringen, som klart slår fast at ingen lokalsykehus skal legges ned. I stedet for at beslutningen blir lagt på helseministerens bord, sniker Helse Sør-Øst et politisk vedtak inn i de lukkede styrerommene til helseforetaket, mener Øien Hauge.

Hun kaller Helse Sør-Østs beskrivelse av Aker sykehus, "en bygningsmasse på Sinsen", som ordmagi. Et enstemmig Oslo bystyre tok i går indirekte avstand fra en slik beskrivelse og gikk klart mot en nedlegging av Aker sykehus.

Salamitaktikk
Trusselen mot Aker sykehus er ikke enestående. Også Florø sykehus opplevde en lignende prosess før det til slutt ble stengt, forteller sykehusaktivisten.

– Først ble fødeavdelingen lagt ned. Deretter gjennomførte helseforetaket en gradvis nedbygging, og omdefinerte etter hvert sykehuset til en avdeling under sentralsykehuset. Så begynte de å snakke om hvor dårlig tilstand bygningsmassen var i, akkurat slik de nå gjør med Aker sykehus. Til slutt fremsto nedleggelsen som nærmest uunngåelig, forklarer Øien Hauge.

Lokalsykehusets status som selvstendig sykehus blir fjernet, og det har ikke lenger beskyttelsen fra Soria Moria-erklæringen.

Flere sykehus i faresonen
– Klarer Helse Sør-Øst å legge ned Aker sykehus blir det stående som et eksempel på at det går an å legge ned et velfungerende lokalsykehus. Da står også andre sykehus ellers i landet i faresonen, tror Øien Hauge.

For Aker sykehus er et velfungerende sykehus. På flere områder er kompetansen på landstoppen.

– Heller ikke økonomisk er det dokumentert at nedleggelse er rasjonelt. Sykehuset har blant annet gjennomført nyinvesteringer på 145 millioner kroner, og både disse pengene og mange andre investeringer blir bortkastet om en legger ned. Vi må være klar over at når Ahus kommer over en viss størrelse blir det mer uoversiktlig, og stordriftsfordelene reduseres. Smått kan være godt og effektivt, mener Øien Hauge.

Trygt med ulike fagmiljøer
– Noen sier at det er uproblematisk å legge ned Aker siden det er så kort vei til andre sykehus, men når det gjelder avstandene i Oslo, er det verdt å huske på hva nedleggingen av fødeklinikken på Aker førte til: at mange ikke lenger vet hvor de skal føde, eller om de skal føde i Oslo i det hele tatt.

At det eksisterer parallelle fagmiljøer ved siden av hverandre kan også være sunt. Det betyr at de konkurrerer og skjerper seg, tror Bente Øien Hauge.

Sykehus utvikler gjerne også forskjellige måter å jobbe på, noe som gjør at miljøene kan sammenligne seg med hverandre når det gjelder organiseringen og utfordre hverandre på faglige løsninger, poengterer hun.

– Også trygghetsmessig er det bra med spredt aktivitet, tenk bare på epidemier, strømbrudd eller datakræsj.

• Klikk her eller på overskriften for å lese hele saken i Fagbladet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar