torsdag 15. april 2010

Frykter et dårligere fødetilbud


NRK NORDLAND Folk i Lofoten er bekymret for å miste det akutte fødetilbudet ved sykehuset i Gravdal. Helsedirektoratet foreslår at forsterkede fødestuer, som den i Gravdal, ikke lenger bør ta seg av nødkeisersnitt.

Venta på flyet i timevis
Det betyr at hvis det oppstår komplikasjoner, må fødende kvinner fraktes til et annet sykehus med helikopter. Men det kan være lettere sagt enn gjort., forteller Katrine Larsen:
– Nei, vi sto og venta på at flyet skulle lande på flyplassen på Leknes i en time eller to. Til slutt måtte det snu og gå tilbake til Bodø mens det ennå hadde bensin nok. Og da ble vi sendt til Gravdal igjen, også fikk jeg føde her, sier Larsen.

Slitsomt å bli sendt avgårde
Katrine Larsen skulle etter planen føde i Bodø, men da flyet hennes ikke klarte å lande i dårlig vær, måtte hun gjøre vendereis og føde ved sitt eget sykehus i Lofoten:
– Jeg holdt på å besvime her nede på Stormyra. jeg var så sliten og sto i sykebilen med riene. Så da var det veldig godt å komme hit og endeligf få roe seg ned og vite at her skulle jeg være, forteller Larsen.

Krav om flere gynekologer
Men fødestua i Lofoten går en usikker framtid i møte. Helsedirektoratet vil bedre fødselsomsorgen, og skjerper kravet til kompetanse og beredskap der kvinner føder. De foreslår å legge ned forsterkede fødestuer som ikke møter kravene til helsedirektør Bjørn Inge Larsen:

– Vi stiller nå krav til hvilke typer spesialisering som skal være til stede når kvinner føder. Vi stiller krav til at på fødeavdeling så skal gynekologer være i vakt og det skal være anestesipersonell. Det skal også være ulike typer rutiner og funksjoner på plass, sier helsedirektøren.

Nødkeisersnitt seks steder
I Nordland utføres det i dag hastekeisersnitt i Lofoten, på Stokmarknes, i Narvik, Bodø, Mo og Sandnessjøen.

I dag er det ca 70 prosent av de gravide i Lofoten som føder ved Gravdal, mens de resterende 30 prosentene av ulike årsaker er valgt ut til å føde i Bodø.

– Helse Nord har ikke trukket noen konklusjoner, men skal nå se på rapporten fra direktoratet, sier informasjonssjef Kristian Iversen Fanghol.

• Les saken på NRK Nordlands sider ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar