tirsdag 13. april 2010

Fullt opprør i Ap-bastioner


DAGSAVISEN Ordførere i Ap-bastioner truer med masseutmeldinger om regjeringen ikke griper inn i striden om lokalsykehus. Æresmedlemmer på 80 år vil levere tilbake medaljene de har fått av partiet.

Lærdalsordfører Arne Sanden har 41,5 prosent av velgerne i ryggen. I tillegg har både SV og Sp stor oppslutning i kommunen: 81,5 prosent av lærdølene stemmer rødgrønt. Det kan endre seg om ikke regjeringen stopper nedlegging av akutt- og fødeberedskap.
– Vi frykter for hvordan det vil gå for lokallagene i Lærdal og Årdal dersom vedtakene blir stående. Når veteraner på 80 år vil levere tilbake æresmedlemskapet er det rimelig sterkt, sier Sanden.

Han mener Ap sentralt har all grunn til å være bekymret.
– Medlemmer med 40–50 års medlemskap vil melde seg ut. Det er en type reaksjoner vi ikke har hørt tidligere. Det er særdeles alvorlig for partiet, mener Sanden.

10.000 demonstrerte
Om Lærdal-sykehuset legges ned, vil det ha enda større konsekvenser i Årdal. Der vil man få en reisetid på opptil 3 timer til sykehuset i Førde. Ved sist lokalvalg fikk Ap 77,5 prosent av stemmene.
– Man frykter i aller høyeste grad for lokalpartiene om ikke regjeringen stopper vedtaket, sier Sanden.

Kristiansunds Ap-ordfører Per Kristian Øyen har fått mest oppmerksomhet rundt sin sykehuskamp. Da helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen var på besøk i forrige uke, ga han alle kommunalt ansatte fri for å demonstrere. 10.000 nordmøringer møtte fram.
– En hel by stoppet opp. Det var en fantastisk opplevelse, og et enorm trøkk. Det er flott å vise statsråden at dette finner vi oss ikke i, sier Øyen.

Frykter valgtap
Han fikk kritikk for sin aksjonisme, blant annet på lederplass i Aftenposten. Men angrer ikke ett sekund.
– Alle private næringsdrivende ga sine ansatte fri. Skulle ikke jeg gjort det samme? Jeg er beredt for kamp når som helst, og gjør det gjerne igjen om det skulle bli nødvendig, sier Øyen.

I påsken sa han til lokalavisen Tidens Krav at «Kristiansund Ap kommer til å bli utradert» om ikke regjeringen stoppet nedleggingen av føde- og akuttilbudet.
– «Utradert» var vel litt tabloid, men jeg er bekymret og ville sette ord på følelsene som finnes i Kristiansund Ap, sier Øyen.

Da statsminister Jens Stoltenberg var i byen før kommunevalget i 2007, lovte han at akutt- og fødetilbudet skulle bestå.

– Vi har ligger rundt 46 prosent ved valg, og lovnadene har medvirket til de gode resultatene. Skjer det endringer nå, vil Ap få skylda.

Kamp i 20 år
I Røros har innbyggerne kjempet i 20 år for å beholde sykehuset sitt, og saken har lenge vært kommunens viktigste politiske sak.
– Vi skjønner at Helse-Norge endres, men folk har behov for den tryggheten det er å ha nærhet til sitt sykehus, sier ordfører Hans Vintervold (Ap) og får støtte av Levanger-ordfører Robert Svarvam (Ap).

– Jeg tror nok at kommunene må finne seg i at det blir en endret struktur og portefølje hos sykehusene. Men det er noen basisfunksjoner hver kommune må få ha en rimelig nærhet til, slik er det bare, sier han.

• Les saken i Dagsavisen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar