tirsdag 28. januar 2014

RJUKAN: Reddet av lokalsykehuset - "omgangssyke" var kreft i hjernen

TELEMARKSAVISA 9. JANUAR 2014


Omgangssyke var kreft i hjernen



RJUKAN/OSLO: Lille juleaften ble en tre år gammel jente erklært å ha omgangssyke ved en privat klinikk i Oslo. To dager senere skulle det vise seg at jenta hadde alvorlig kreft.

Takket være korrekt vurdering av et sykdomstilfelle hos en tre år gammel jente ved Rjukan sykehus 1. juledag, øyner foreldrene håp om at datteren skal overleve og med tiden bli frisk.
- I skrivende stund våker vi over datteren vår her ved Rikshospitalet, forteller Sunniva og Lars Løkke til TA.
OMGANGSSYKE
Historien som Sunniva og Lars Løkke ønsker å dele med TAs lesere, begynte egentlig i Oslo noen dager før jul.
- Vi hadde lenge planlagt å feire julen på en familiær hytte i Rauland. Datteren vår på tre år hadde i dagene før jul kaset opp, noe som gjorde at vi telte på knappene om vi skulle ta turen til fjells eller bli hjemme. For å rådføre oss i saken oppsøkte vi en privatdrevet klinikk i Oslo som raskt konkluderte med at datteren vår bare hadde omgangssyke, og at dette ville gå over i løpet av kort tid. Dermed bar det til fjells for å feire hvit jul, forteller Løkke.
- 1. juledag tiltok oppkastet og vi var bekymret for at hun var i ferd med å bli dehydrert. Vi ringte derfor Rjukan sykehus for å få råd om hva vi burde gjøre. Svaret var at vi ble bedt om å komme til sykehuset og at personell skulle stå klar til å yte hjelp så snart de kunne. Før det hadde vi vurdert å kontakte Norsk Luftambulanse. Men på grunn av værforholdene innså vi at et helikopter ikke ville ha hatt mulighet til å fly og lande i tåke, snø og kraftig vind, forklarer Løkke.
- Derfor kjørte vi og kom oss over fjellet i snøstormen mens sykehuspersonell stod å ventet på oss.
- FIKK UVURDELIG HJELP
Løkke forteller videre at datteren der og da fikk tilført livsnødvendig næring og væske.
- Og selvfølgelig gjennomgikk hun en primærundersøkelse som raskt konkluderte med at det ble rekvirert ambulanse og innleggelse ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet (OUS). Deretter skjedde ting i rask rekkefølge. Min kone ble med i ambulansen og jeg selv kjørte de 18 milene innover til Oslo, forklarer Løkke, som var da uvitende om den tre åre gamle datteren fikk et stort epilepsianfall og sluttet å puste under ambulansetransporten.
- Heldigvis klarte ambulansepersonellet å vekke henne igjen. Deretter fortsatte ferden mot OUS i stor fart. Fremme ble hun lagt i koma og det ble raskt konstatert at datteren vår hadde en stor hjernesvuls, noe som igjen førte til at hun ble operert i full fart, forklarer Løkke som uttrykker enorm takknemlighet for all hjelp de har mottatt.
- Vi fikk uvurderlig hjelp, sier Løkke.

FÅR ANERKJENNELSE
Da TA snakket med Løkke i går, kom det klart fram at familien er dypt takknemlig for hvordan datteren deres har fått hjelp.
- Hadde det ikke vært for profesjonell hjelp ved Rjukan sykehus som må ha skjønt og visst hva det hele dreide seg om, sammen med et godt trent ambulansepersonell og et svært dyktig nevrokirurgisk operasjonsteam ved Rikshospitalet, hadde nok datteren vår ikke fått oppleve 2014, sier Løkke, og legger til;
- Nevrokirurgene ved Rikshospitalet har sagt at forløpet og vurderingen som ble gjort ved Rjukan sykehus har vært avgjørende og det som reddet livet til datteren vår 1. juledag. Dette er i etterkant også stadfestet av overlege Arild Egge ved Rikshospitalet, sier Løkke med et ørlite håp i stemmen for fremtiden.
- Til tross for at datteren vår har en tøff tid foran seg med cellegift- og strålebehandling, har vi i det minste et håp om å kunne tilbringe flere ferier på hytta i Rauland. Dersom sykehuset på Rjukan skulle bli nedlagt, er jeg langt fra sikker på om vi tør å feriere i øvre Telemark i det hele tatt. Denne julen har satt dype spor, og reisen vi hadde fra Oslo med et barn med ”omgangssyke” til å returnere med en kreftsyk datter, er tung å komme gjennom, sier Lars Løkke.

BEKREFTER
TA forela i går historien om Mille Løkke for medisinsk overlege Oddvar Øygarden ved Sykehuset Telemark på Rjukan med spørsmål om å få bekreftet ovennevnte historie sett fra sykehusets side.

- Jeg har selv ikke vært involvert i dette sykdomstilfellet. Men jeg kan bekrefte at vår overlege i anestesi, Peter Linè, fortalte om dette tilfellet dagen etter under rapportmøtet. Han fortalte meg at han skjønte at det var noe alvorlig fatt med jenta, og at han derfor hadde rekvirert øyeblikkelig innleggelse ved Rikshospitalet. Stort mer enn dette kan jeg ikke si ut over at vi selvfølgelig er glade for all positivitet vi opplever å høre om sykehuset vårt for tiden. At det er våre pasienter – eller deres pårørende som uttaler seg positivt om sykehuset vårt, gjør hverdagen litt lettere for hver enkelt av oss, sier Øygarden før han skal gå visittrunden på medisinsk sengepost som i går hadde fullt belegg av pasienter – og vel så det.
• LES SAKA I TELEMARKSAVISA VED Å KLIKKE HER
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar