torsdag 3. mai 2012

Optimistisk 1. mai i Odda


HARDANGER FOLKEBLAD   Selv om det var kampen for industriarbeidsplasser og lokalsjukehus som var hovedparolene under 1. mai arrangementet, var det et samfunn med framtidshåp som feiret dagen.
Dagens hovedtaler, lege Mads Gilbert var optimistisk for lokalsjukehuset, og appellant Helge Tverdal var det på vegne av lokalsamfunnet.
– Vi skal ikke gi opp, men gi hverandre håp, det trengs ikke minst denne tunge våren, konfrontert som vi er med de smertefulle og detaljerte konsekvensene av en blodig, brutal ny-fascisme og nådeløst fremmedhat, sa Gilbert.
Han sa han var stolt over å ha vært med på å starte den nasjonale sjukehusaksjonen nettopp i Odda.
– Vi skal være utålmodige, men samtidig optimister. Det nytter å kjempe, men veien er lang, sa Gilbert.
Mye av talen sin brukte han på å tale Palestinas sak, refse norsk våpeneksport, og oppfordring til boikott av israelske varer. Han mente også at tamilene ikke hadde fått nok støtte.
Inkludert korps og flaggborg deltok 150 i 1. mai toget. En av dem var Mette Bøthun.
– Jeg har reist ens ærend fra Bergen for å gå i tog for Odda sjukehus, sa hun til HF.

Oddingen

– Skal vi i Odda igjen få oppleve vekst og medgang må vi stå sammen som ett folk. Oddingen er kanskje oddingens største fiende? sa Helge Tverdal i sin appell.
– På mange måter oppfatter jeg Odda som en liten bedrift med mange personalproblemer, en liten bedrift med mange sjefer, mange som vet best, ja bedre enn de fleste. Og på en arbeidsplass hvor alle vet bedre enn de fleste, blomstrer det ikke. Jeg tror vi hadde hatt godt av å bli flinkere til å rose initiativ og engasjement, sa Tverdal.
Han takket lokalsamfunnet med LO i spissen i kampen for å bevare arbeidsplassene i trykkeriet på HF.
– Jeg kan ikke finne en grunn til at trykkeriet skulle legges ned. Ikke la oss bli som storkapitalismen, ikke la oss sette profitt foran hensynet til levedyktige lokalsamfunn og dens borgere som sliter hardt for egen og andres velferd, sa han.
Lege Mads Gilbert startet 1. mai dagen i Odda med å besøke ambulansestasjonen ved Odda Sjukehus. Overfor HF gir Gilbert uttrykk for stor optimisme for lokalsjukets framtid.
– Kampen for lokalsjukehusene er ikke over, tida er ikke gått ut. Vi trenger gode lokale akuttsjukehus som i Odda, sier Gilbert.
– Vi skal ha en balansert sjukehusstruktur i Norge, selvfølgelig gode og avanserte region- og universitetssjukehus, men med den geografien og bosetningen som vi har er vi helt avhengig av lokale akkuttsjukehus som Odda. 60-70 prosent av de som legges inn på lokalsjukehusene ferdigbehandles der. Lokalsjukehusene utgjør en ryggrad i sjukehusberedskapen i Norge, sier Gilbert til HF.
• Les saken på Hardanger Folkeblads nettsider ved å klikke HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar