tirsdag 8. juli 2008

Se opp for helseministeren

AVISEN AGDER: LØRDAG ETTERMIDDAG slapp han katten ut av sekken, helseminister Bjarne Håkon Hansen. Det er under utarbeidelse en stor og omfattende strategiprosess i Helse Sør-Øst. Direktør Jan Roger Olsen og styret i Sørlandet sykehus har krystallklart slått fast at både akuttfunksjon og fødeavdeling for sykehuset i Flekkefjord skal bestå. Det har skapt en nødvendig ro i forhold til de ansatte på sykehuset i Flekkefjord, for ikke å snakke om befolkningen i Listerregionen. Men så åpner helseministeren munnen, og alt brannslukningsarbeid som har foregått det seneste halve året er fullstendig bortkastet.

FOR HØR BARE: Helseminister Hansen mener kvalitet er viktigere enn avstand. Han ser for seg en sentralisering av akuttfunksjonene for sykehussektoren. I hans uttalelse ligger det også at fødeavdelinger igjen skal bli kikket nærmere etter i kortene. Helseminister Hansen vet at utspillet betyr bråk, men han velger å lytte til fagkompetanse på et av de største sykehusene, nemlig Ullevål universitetssykehus. Med respekt å melde: Å påstå at avstand ikke betyr noe i forhold til akuttfunksjoner på sykehusene må være det glade vanvidd.

VI TØR PÅSTÅ at utspillet er fullstendig på kollisjonskurs med de løfter som den rødgrønne regjering har gitt gjennom Soria-Moria. Det er et utspill som igjen skaper usikkerhet ved mange lokalsykehus, og det er et utspill som kommer til å sette sinnene i kok utenfor de sentrale strøk.

IKKE MINST TAKTISK for Arbeiderpartiet er dette en uttalelse som både Bjarne Håkon Hansen og regjeringspartiene kommer til å blø for. Er det noe som skaper engasjement rundt i vårt langstrakte land, så er det spørsmål om lokalsykehus. Å komme med slike uttalelser som Bjarne Håkon Hansen kom med et år før neste stortingsvalg, kommer ikke akkurat til å hjelpe Ap-kandidater rundt i landet.

MEN DET VERSTE med helseministerens utspill er likevel den usikkerhet han igjen klarer å skape på lokalsykehusene. I Flekkefjord har man kjempet en intens kamp for å skaffe spesialistleger. Det er et sykehus som fungerer. Likevel vet vi at slike utspill som de helseministeren kom med lørdag gjør situasjonen på lokalsykehusene svært vanskelig. Meget uklokt og meget arrogant i forhold til alle de som jobber og sliter for å skape funksjonelle lokalsykehus i Norge.

• Les saken i Avisen Agder ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar