lørdag 25. februar 2012

Nordfjord: Akutt syke Reidar (84) ble tvunget til å bytte sykehus


TV2-NYHETENE  84-åringen fikk ikke hjelp på sykehuset han allerede befant seg på, og fikk heller ikke lov å dra til nærmeste sykehus.
Folk flest tror de kan dra rett til nærmeste sykehus hvis de blir alvorlig syk – men slik er det faktisk ikke. På Nordfjord sykehus er ortopedisk avdeling lagt ned, i tillegg til at nordfjordingene ikke selv får velge å dra til nærmeste sykehus i akutte tilfeller.

Bytte sykehus
84 år gamle Reidar Hammersvik var innlagt på Nordfjord sykehus etter hjerteinfarkt – da han falt på toalettet og brakk lårhalsen.
Tidligere hadde de god kompetanse på lårhalsbrudd på sykehuset, men som TV 2 tidligere har omtalt får ikke de ansatte lenger lov å hjelpe med vanlige operasjoner.
Hjertesyke Reidar måtte derfor sendes til et annet sykehus for operasjon. Siden han var i svært dårlig forfatning valgte sønnen Rune naturlig nok det nærmeste sykehuset – som ligger i Volda.
Rune Hammersvik. Rune Hammersvik. Foto: Lars Christian Økland/Tv 2Men da fikk han sjokk nummer to.
Helse Førde nektet ham behandling i Volda, og truet ham til å sende faren til sykehuset i Førde i stedet. Hvis ikke de gikk med på det, måtte kostnadene dekkes av pasienten.
Pasienter i Nordfjordeid tilhører nemlig Helse Vest, mens Volda sykehus er under Helse Midt.
Ved planlagte operasjoner kan man velge sykehus. Men i akutte tilfeller må man forholde seg til helseregionenes grenser.
Dobbelt så langt
Det betyr altså at folk på Nordfjordeid må reise over dobbelt så langt til Førde sykehus i stedet for Volda når de trenger øyeblikkelig hjelp. Reidar fikk altså ikke hjelp på sykehuset han allerede befant seg på, og fikk heller ikke lov å dra til nærmeste sykehus.
Dobbelt ille mener legene i Volda, som helst vil hjelpe nordfjordingene
Helse Førde vil ikke kommentere truslene om pengekrav, men fastholder at pasienter fra Nordfjordeid skal komme til Førde.

Tore Dvergsdal, klinikkdirektør ved kirurgisk klinikk i Helse Førde sier til TV 2 Nyhetene at han ikke kjenner den spesifikke saken.
– På generelt grunnlag så er det sånn at vi har ansvaret for våre egne pasienter innenfor Helse Førde sine områder. Når det er snakk om øyeblikkelig hjelp så er det vi som har ansvaret for pasientene. Hvis det er snakk om planlagte operasjoner er det fritt sykehusvalg.
Vanskelig å forstå
Overlege Rune Heggedal ved Volda sykehus synes dette høres rart ut.
– Det blir argumentert med at man må ha et stort området for å ha et godt tilbud innen både ortopedi og blautdelskirurgi. Men kan ikke helt skjønne at det er rett at nordfjordingene skal betale prisen for det.
Akutt behov
Rune Hammersvik trosset truslene fra Helse Førde og sendte faren sin til nærmeste sykehus i Volda
Det er han veldig glad for i dag.
– På vei til sykehuset fikk han et nytt hjerteinfarkt, og legene ved sykehuset i Volda sa det var veldig bra at han fikk rask behandling.

• LES SAKEN PÅ TV2.NO VED Å KLIKKE HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar