torsdag 23. februar 2012

Nordfjord: På dette sykehuset jobber operasjonsteamet med kryssord






TV2.NO:  En helt vanlig dag på jobben ved Nordfjord sjukehus. 
– Helt vanvittig at vi bare strikker, drikker kaffe og løser kryssord, sier sykepleierne.
Ortopedisk avdeling ved Nordfjord sjukehus i Nordfjordeid ble hastenedlagt før jul. Men operasjonsteamet ved avdelingen må fortsatt være i beredskap for keisersnitt.

Det betyr at teamet dag etter dag sitter i døgnberedskap nesten helt uten arbeidsoppgaver. Samtidig må folk vente i dagevis på operasjoner ved Førde sykehus, ti mil unna.
– Det er helt vanvittig hele greien. Her sitter vi og strikker og drikker kaffe, og gjør ingenting. Imens vokser helsekøene rundt oss, sier anestesisykepleier Hildegunn Este.
Pause hele dagen
For operasjonsteamet har byttet skalpell med kulepenn. Dagene som før gikk til operering av knuste håndledd og albuer, går nå til småprat og løsing av kryssord.
I fjor var situasjonen en ganske annen. Da ble det utført over tusen kirurgiske inngrep på ortopedisk avdeling ved Nordfjord sjukehus.
– Fra å være et høyt oppegående team i full aktivitet, sitter vi her nå og gjør veldig lite. Vi drikker kaffe, prater og strikker, sier anestesisykepleier Oddlaug Lyslo.
Ansatte reagerer
Nordfjord sjukehus er organisert under Helse Førde. I juni i fjor vedtok helseforetaket å hastenedlegge den ortopediske avdelingen. Ifølge de ansatte ble vedtaket truffet etter et benkeforslag.
Men siden fødeavdelingen fortsatt er i drift må operasjonsteamet på 16 personer rullere på å være i døgnberedskap, i tilfelle de må utføre et keisersnitt. Ifølge de ansatte skjer dette svært sjelden.
Operasjonssykepleier Siri Myklebust viser rundt i de tomme operasjonssalene.

– Det er veldig trist å se på nyhetene at helsekøene vokser når vi kunne tatt hånd om pasientene her, sier hun til TV 2.
– Helt vanvittig
Paradokset er slående: Mens resten av Helse-Norge sliter med lange køer og mangel på ressurser, har Nordfjord sykehus alt de trenger men får ikke lov til å hjelpe pasienter selv med enkle skader. Utstyret står her, flere titalls sengeposter er ledige og personalet er på jobb – på pauserommet.
Men de ansatte er alt annet enn tilfredse over late dager.
– Etter 25 år som anestesisykepleier, med full rulle hele tiden – så er dette helt vanvittig, sier anestesisykepleier Hildegunn Este.
– Jeg har ikke ord. Det er sløsing med kvalifisert personell som det er stort behov for ellers i landet. For ikke å snakke om de samfunnsøkonomiske kostnadene. Det er forferdelig at vi sitter her, sier Oddlaug Lyslo.
– Ikke optimalt
På spørsmål om hvorfor avdelingen ble hastenedlagt, får vi dette svaret fra Helse Førde:
– Det er fordi styret i Helse Førde mente det var bedre å legge ned med en gang. Vi skulle ønske at vi kunne brukt de ansatte mer aktivt enn det som er tilfelle i dag. Men det er sånn at i alle omstillingsprosesser så kan det bli vekselssituasjoner, når man skal gå over fra gammel til ny drift, som gjør at sånne situasjoner oppstår, sier Tore Dvergsdal klinikkdirektør ved kirurgisk klinikk i Helse Førde.
Helseforetaket har vedtatt at også fødeavdelingen ved Nordfjord sjukehus skal legges ned i oktober i år.
Venteliste ved andre sykehus
Konsekvensen av hastevedtaket er at pasienter fra hele Nordfjord sendes ti mil til Førde sentralsjukehus. Her forteller mange at de opplever å måtte vente i dagevis på nødvendige inngrep.
Ragnhild Bruvoll fra Sandane brakk hånden for tre uker siden. Hun måtte vente i ti dager før hun ble operert.
– Jeg hadde aldri trodd at jeg måtte vente i ti dager. Med de køene de har i Førde så virker det meningsløst at de ikke får operere i Nordfjord, når de har både kapasitet og alle ressursene, sier Bruvoll til TV 2.
Helse Førde hevder imidlertid at de har tilstrekkelig god nok kapasitet ved de andre sykehusene.
– Ja, det har vi. Det viser seg at ventelistene våre går ned og har gjort det over lengre tid, sier Tore Dvergsdal.
Men pasienten TV 2 treffer er ikke fornøyd.
– Da har jeg lyst til å spørre hva som er urimelig lange køer? Når du må vente i ti til 13 dager så tenker jeg at det er lenge og gå å verke. Dette har både en menneskelig side og en samfunnsøkonomisk side, sier Bruvoll.

• Se innslaget på TV2.no ved å klikke HER


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar