torsdag 5. desember 2013

LOFOTEN: Måtte føde på legekontoret




LOFOTPOSTEN 3. DESEMBER 2013

- Veien var glatt, og vi ble kastet på tvers av veibanen.

Etter planen skulle Eli-Janne Larsens fjerde fødsel skje på sykehuset på Gravdal. Slik ble det ikke.

Det var søndag 24. november, på termindato.

– Det hele begynte ganske rolig, forteller Eli-Janne.
– Vi ringte sykehuset, og snakka litt med de, i det vi trodde var ganske god tid. Alt ble veldig godt planlagt. Vi skulle bli hentet med abulanse fordi været var dårlig. Jeg er fjerdegangsfødene, og har hatt raske fødseler tidligere.

Etter planen, skulle hun ta ambulanse dit, mens mannen Rune Amundsen passet barna og skulle komme etter.

– Vi kjørte på glatt vei, sier Eli-Janne.
– Planen var god, alt var klart med sykehus på Gravdal og vi hadde avtale med jordmor.

Men da ambulansen kom til Rørvika, blåste det voldsomt, og bilen ble kastet litt på tvers av veibanen.
– Plutselig gikk alt mye raskere, og når brua i tillegg var stengt, ville det bli mye venting.

Ambulansen snudde, kjørte til Svolvær og jordmor ble ringt.


– Utrolig flaks

Rune hadde fått beskjed om å ikke dra ut å kjøre på grunn av det voldsomme føret.
Til slutt fikk han oppdatert at det ikke var langt å kjøre for å møte sin nye datter, som nå skulle bli født i Svolvær, hvor familien også bor.

– Alt gikk veldig raskt da vi kom tilbake Svolvær. Det tok 40 minutter fra vi ankom til hun ble født, jordmor stod klar på legekontoret, sier Eli-Janne tydelig takknemlig.

– Vi har vært veldig heldige. Vi fikk tak i jordmor, det er ingen selvfølge, og alle gjorde en fantastisk innsats for at alt skulle gå bra.
– Jeg er utrolig glad jeg slapp å føde i en busslomme, i ambulansen. Det er det siste jeg vil.

Pappa Rune er også veldig fornøyd.
– Alt var veldig bra. Vi var heldig med alle som var involvert,s ier han.

Lille Eline sprekker opp i et eneste stort smil, som for å bekrefte historien som fikk en veldig fin slutt denne stormfulle natten.


- En fødsel er en normal hendelse

Fagdirektør Jan Norum sier de ikke får melding om fødsler som forløper normalt. Det være seg om barnet blir født hjemme, på sykehuset eller på et legesenter – som tilfellet var i Svolvær.

– For meg er en fødsel en normal hendelse som helsepersonell skal kunne håndtere. Det ligger i utdanningen, sier Norum, og føyer til at et legesenter ikke er det verste stedet å føde på. Da det verre i bilen.

En undersøkelse NRK Hordaland publiserte tidligere i høst, viser at slike landeveisfødsler skjer oftere og oftere. Dobbelt så mange barn kommer til verden i bilen på vei til fødestua nå som for 30 år siden. 500 fødende må hvert år føde ufrivillig føde utenfor en institusjon.

– Det er rundt dobbelt så stor risiko for å ikke nå fram i dag. En av forklaringene er nok at mange fødestuer har blitt nedlagt. Det har blitt større geografiske forskjeller, sier Hilde Marie Engjom, forsker og lege på Kvinneklinikken i Bergen.

Hun har funnet at antall landeveisfødsler øker i hele landet. Mest i Finnmark.

Undersøkelsen som er utført av UiB og Norsk Fødselsregister, tar for seg flere sider av fødetilbudet i Norge. Blant annet slår de fast at det ikke har blitt færre komplikasjoner ved fødsler siden slutten av 70-tallet.

– Norge er et trygt land å føde i. Men sentraliseringa skulle gjøre fødslene ennå tryggere. Det finnes ingen bevis for at det har skjedd, slår Engjom fast.


LES OGSÅ: - Det var uvær. Fly og ferger var innstilte. Bruene stengt, forteller Annelin Røed som måtte ha hastekeisersnitt på sykehuset i Lofoten

LES OGSÅ: Risiko og sårbarhetsanalysen er klar først til våren


• LES SAKEN OM FØDSELEN PÅ LEGEKONTORET PÅ LOFOTPOSTENS NETTSIDER VED Å KLIKKE HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar