NRK MØRE OG ROMSDAL, 23. APRIL 2015
Distrikts-Høyre advarer Bent Høie mot å legge ned akuttkirurgien ved halvparten av landets sykehus. De håper landsmøtet tvinger regjeringen til å legge de omstridte kuttplanene i skuffen.
I dag møter Bent Høie demonstranter fra hele landet som samles utenfor Stortinget for å protestere mot nedleggelser av lokalsykehus.
Under helgens landsmøte vil han også støte på motstand fra sine egne.
«Lenger vei til livreddende hjelp vil ikke tjene folket. Det må være kort tid og kort avstand til fullverdig akuttberedskap», skriver Nord-Trøndelag Høyre i et resolusjonsforslag der de ber partikollegene vedta at Høyre vil beholde akuttkirurgisk beredskap ved lokalsykehusene.
Provoserte nordtrøndere
Bakgrunnen er sykehustalen Bent Høie holdt i januar. Der åpnet han for å droppe akuttkirurgien ved en rekke sykehus som er for små.
Dersom det blir en del av den kommende sykehusplanen, kan rundt halvparten av dagens sykehus ende opp med et akuttmottak uten kirurger.
Nord-Trøndelag Høyre kaller forslaget provoserende.
– Vi er veldig skeptiske og ønsker å sende et tydelig signal, sier fylkesleder og stortingsrepresentant, Elin Agdestein.
Se deler av Bent Høies sykehustale her:
Hun mener det er en dårlig idé at de sykehusene som ikke har et stort nok nedslagsfelt, kun skal drive med anestesi og indremedisin.
– Den spesialiserte kirurgien kan godt være langreist, for der teller ikke minuttene på samme måte. Men når det er snakk om trafikkulykker eller blødninger i forbindelse med graviditet, da må tilbudet være kortreist, sier Agdestein.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Kjemper for sine sykehus
Hun er ikke den eneste som er kritisk til signalene fra helseministeren.
En ringerunde NRK har gjort viser at fylkeslederne i Vest-Agder, Aust-Agder, Troms, Nordland, og Sogn og Fjordane åpner for å stille seg bak forslaget fra Nord-Trøndelag.
– Vi har ikke behandlet dette, men personlig er jeg langt på vei enig. Det blir en sentral diskusjon på landsmøtet. I vårt fylke slåss vi for å beholde viktige funksjoner på sykehuset i Arendal, sier Lillesand-ordfører og fylkesleder i Aust-Agder, Arne Thomassen.
Han får støtte fra Harald Furre i nabofylket i vest.
– Det er en sak som er veldig aktuell også i Vest-Agder. Vårt årsmøte har et vedtak på at lokalsykehuset i Flekkefjord bør ha både fødetilbud og akuttkirurgi i overskuelig framtid, sier han og understreker at fylkeslaget ikke har behandlet resolusjonsforslaget ennå.
Også i nord deler de nordtrøndernes bekymring.
– Dette er et forslag jeg mener vi bør støtte. I Nordland vil mange lokalsykehus rammes av en slik regel, blant annet Lofoten sykehus i min egen kommune, sier fylkesleder og ordfører i Vestvågøy kommune, Jonny Finstad.
– Personlig har jeg sansen for forslaget fra Nord-Trøndelag. Man må gi pasientene et best mulig tilbud der de bor, sier fylkeslederen i Troms, Geir-Inge Sivertsen.
– Kvalitet er viktigst
Hans kollega i Finnmark, Jo Inge Hesjevik, er i tenkeboksen. Hesjevik viser til at debatten rundt lokalsykehus ofte virker fjern for innbyggerne i landets nordligste fylke.
– Her jeg står nå er det fire timer i bil til nærmeste sykehus. Det er ikke akkurat lokalt, sier han på telefon fra Friarfjord i Lebesby kommune.
Hesjevik har allerede fått signaler om at sykehusene i Finnmark uansett ikke vil rammes dersom det blir stilt krav til et nedslagsfelt på mellom 60.000 til 80.000 innbyggere for å drive med akuttkirurgi.
For Finnmark er den største utfordringer å tiltrekke seg nok leger og sykepleier til de sykehusene de har i dag. Hesjevik er derfor skeptisk til å støtte en resolusjon om akuttkirurgi som ikke sier noe kompetansen til dem som jobber der.
– Kvalitet det viktigste for oss, sier fylkeslederen.
Tror ikke lokalsykehusene er i fare
Også fylkeslederne i Akershus, Hordaland, Møre og Romsdal og Vestfold sier til NRK at de ennå ikke har bestemt seg for hvordan de skal stille seg til innspillet fra Nord-Trøndelag.
– Vi står ikke i en sammenlignbar situasjon. Vi har kompetansen tilgjengelig i hovedstaden, men jeg har forståelse for at Nord-Trøndelag og andre fylker med lange reiseveier er opptatt av dette, sier Hårek Elvenes, fylkesleder i Akershus.
Fylkeslederne i Sør-Trøndelag, Rogaland, Oppland og Buskerud er på sin side klare på at de ikke støtter Nord-Trøndelags resolusjon om lokalsykehus.
– Jeg synes de har forskuttert hvordan den nasjonale sykehusplanen vil se ut, sier stortingsrepresentant og fylkesleder i Buskerud, Kristin Ørmen Johnsen.
Johnsen, som sitter i helse- og omsorgskomiteen for Høyre, er trygg på at den endelige sykehusplanen vil ta reisevei, avstander og geografi med i vurderingen. Hun mener også det er feil å konkludere med at sykehus som ikke tilbyr akuttkirurgi, står i fare for nedleggelse.
– Jeg mener at lokalsykehusene vil bestå, vi blir så mange flere eldre med flere diagnoser. Jeg er ikke bekymret for at sykehusene ikke skal få nok å gjøre, sier hun.
• LES DENNE OG BESLEKTEDE SAKER PÅ NRK MØRE OG ROMSDALS NETTSIDER VED Å KLIKKE HER
.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar