Hallvard Flatland mener Norge har råd til å beholde sykehusene.
FOTO: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX– Dette er en glede og en plikt
Hallvard Flatland, som leder demonstrasjonen mot nedleggelse av sykehusene i Kragerø og på Rjukan, sier han får gåsehud av engasjementet rundt saken.
AV
Journalist Sjur Øverås Knudsen
Journalist Maria Alette Abdli
Journalist Johs Apold
Journalist Lars Tore Endresen
NRK.no har i dag sendt direkte fra sykehusdemonstrasjonen i Oslo. Sendingen er nå over.
Det var oppmøte på Jernbanetorget klokken 10.45 for dem som i dag demonstrerte mot nedleggelsene i Kragerø og på Rjukan. Turen gikk så opp til Stortinget.
- Alt om sykehuskampen i Telemark
– Verdens rikeste land har råd
– Er du en gang telemarking, er du alltid telemarking. Jeg er fra Flatdal, men har sterke kontakter til Rjukan, sier Hallvard Flatland om hvorfor han er så engasjert i saken.
– Når jeg ser det engasjementet som er der i forbindelse med denne saken, da føler jeg både glede og plikt til å stille opp.
Flatland har selv vært alvorlig syk, og kjemper nå side om side med dem som fremdeles ønsker å beholde sykehusene i Telemark slik de er.
– Min erfaring med det norske helsevesenet er særdeles god. Vi skal ha respekt for dem som mener noe annet – det å legge ned Rjukan sykehus, sier Flatland, og legger til:
– Men jeg synes at når et helt lokalsamfunn roper ut at «vi vil beholde sykehuset vårt», og vi vet hvor viktig det er for å holde befolkningstallet oppe i Rjukan, så synes jeg at vi har råd til å beholde sykehuset der i verdens rikeste land.
Flatland sier at han er redd kampen i realiteten er tapt.
– Men i dag skal vi bare kjempe for saken vår.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Helseministeren kommer på demonstrasjonen
Blant dem som holder appeller, er Mads Gilbert, Mette Nord og Audun Lysbakken.
Også Kjersti Toppe, Sandra Yeomans, Mons Lie og Bente Øien Hauge skal holde appeller. Revygruppa Rallarn'n, Aasne Linnestå og Marthe Nordjordet skal stå for kulturelle innslag, mens Hallvard Flatland er konferansier.
Høie: – Et sterkt inntrykk
Også helseminister Bent Høie (H) vil være til stede på demonstrasjonen. Han vil også si noe kort til de som har møtt opp.
Til NRK forteller Høie at det går inn på ham å se de mellom 2000 og 3000 menneskene som har møtt opp foran Stortinget.
– Det gir et sterkt inntrykk. Men jeg har tatt den helsefaglige vurderingen, og jeg mener at det å samle akuttfunksjonene til Notodden og Skien, er det som samlet sett gir folk i Telemark det beste akuttilbudet, sier Høie.
Til demonstrantene sa Høie at de er på rett plass i dag.
– Det er meg de skal demonstrere mot. Det er mitt ansvar og min beslutning. Det andre jag sa var at jeg var tydelig på at Sykehuset Telemark skal lage en ny plan for akuttfunksjonene utenfor sykehusene, og den skal være på plass før tilbudet på Rjukan legges ned.
En som mener Høie tar fullstendig feil, er klinikkoverlege Mads Gilbert.
– Høie tar feil fordi det er i en balanse mellom store og små sykehus at vi kan sikre befolkningens helsetilbud. Det gjelder ikke bare i akuttmedisinske situasjoner, det gjelder i helt vanlige tilstander som folk trenger sykehusinnleggelse for. I 60/70 prosent av tilfellene kan det behandles der folk bort, og de ligger i nærmere der folk bor, sier Gilbert.
Ifølge Gilbert er små sykehus billigere og leverer behandlinger som er på høyde med store sykehus når det blant annet gjelder infarkt, slag og hoftebrudd. Det er dessuten færre sykehusinfeksjoner på små sykehus.
– Det blir helt meningsløst å lage motsetninger mellom store og små sykehus. Der nemlig en kombinasjon som vi har funnet etter mange års prøving og feiling, sier Gilbert om nedleggelsene i Telemark.
– Et politisk spill med livene våre
Blant dem som demonstrerer er tidligere seksjonsleder ved kirurgisk avdeling på Rjukan Sykehus, Åsne Linnerud.
– Jeg tror de vil snu. Jeg tillater nesten ikke noe annet, sier hun om hva hun håper utfallet av demonstrasjonen skal bli.
Hun mener det viktigste med dagen er å frem er at avgjørelsen om å legge ned lokalsykehusene er feil, og avgjørelsene er basert på direkte løgner.
I regjeringsplattformen står det at man ikke kan legge ned sykehus på grunn av økonomi. Nå har de i stedet forsøkt å lage en faglig begrunnelse for nedleggelsen, mens det i virkeligheten er økonomi som er grunnen, sier Linnerud.
Hun stemte selv Høyre ved valget, og mener utfallet har vært tragisk.
– Jeg føler meg lurt, sier hun. Men hun tror ikke det ville vært annerledes om hun hadde stemt på Arbeiderpartiet.
– Nei, det ser ikke sånn ut. Jeg må si jeg føler politikerforakt. De spiller et politisk spill, med livene våre som innsats. Det er uakseptabelt.
Mange barnefamilier i toget
Det er også flere barnefamilier med i demonstrasjonstoget.
Bjørn Sebrekke Solvang har med seg sønnen sin, tre år gamle Ådne.
Barnefaren mener lokalsykehus er viktig på grunn av sikkerhet.
– Det er ofte stengte veier og lang kjørevei. Men det betyr også mange arbeidsplasser, sier Solvang.
Han forteller at han selv stemte på Senterpartiet på grunn av distriktspolitikken, men at han ellers vil kalle seg sofavelger.
– Jeg har ikke store forventninger til at de snur, men det er viktig å vise at flere tusen mennesker er mot nedleggelse, sier hun.
• LES SAKEN PÅ NRK TELEMARKS SIDER VED Å KLIKKE HER
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar