fredag 14. desember 2012

Kaos på AHUS, men de bruker ikke Stensby


INGEN PASIENTER: På Stensby sykehus hadde de i går kun fylt opp 21 av 40 pasientsenger. I tillegg skulle sju pasienter skrives ut i løpet av dagen. Avdelingen på bildet er nyrenovert, men huser per i dag ingen pasienter.INGEN PASIENTER: På Stensby sykehus hadde de i går kun fylt opp 21 av 40 pasientsenger. I tillegg skulle sju pasienter skrives ut i løpet av dagen. Avdelingen på bildet er nyrenovert, men huser per i dag ingen pasienter. Foto: Bjørn Inge Jartun Rødfoss

- Her sitter vi og drikker kaffe uten noe å gjøre, og så er det helt kaos inne på Ahus

Skriv ut artikkelDel på Facebook Del på Twitter
Tips en venn om denne artikkelen
Publisert 14.12.12 11:06
Samtidig som Ahus i går morges hadde 42 pasienter i korridorer, sto fire nye operasjonssaler ubrukte og 19 pasientsenger tomme på Stensby sykehus.

Etter sykehusreformen ble Stensby sykehus i Eidsvoll en del av Akershus universitetssykehus. På Stensby ristet de ansatte bare på hodet i går ettermiddag.
- Her sitter vi og drikker kaffe uten noe å gjøre, og så er det helt kaos inne på Ahus. Vi blir så provoserte, sier sykepleiertillitsvalgt på Stensby sykehus Aud Borgny Fredriksen tilRomerikes Blad.
Da RB snakket med henne i går ettermiddag hadde verken hun eller noen av kollegene ved det nedleggingstruede sykehuset hørt noe fra hovedavdelingen på Lørenskog.
- Det er mange pasienter inne på Ahus som kunne vært her hos oss. Per nå har vi 19 ledige senger. I tillegg skal sju av pasientene etter planen skrives ut i løpet av dagen, opplyser Fredriksen videre.
Hun legger til at Stensby ikke kan ta imot akutt syke pasienter da sykehuset verken har utstyr eller kompetanse til dette. Blant annet er sykehuset uten leger på natten.
- Vi kan ta imot pasienter som har fått en diagnose og har påbegynt behandling. For eksempel en pasient som har brukket beinet og trenger smertestillende behandling og hjelp til å komme seg på beina etter operasjonen, sier Fredriksen.
TOM KORRIDOR: Her står sykepleiertillitsvalgt Aud Borgny Fredriksen i den tomme korridoren på nyoppussede tun 5 på Stensby sykehus. Tunet er ikke i drift i dag.TOM KORRIDOR: Her står sykepleiertillitsvalgt Aud Borgny Fredriksen i den tomme korridoren på nyoppussede tun 5 på Stensby sykehus. Tunet er ikke i drift i dag.Foto: Bjørn Inge Jartun Rødfoss
Toppet seg onsdag kveld 
Ahus har opplevd stor pågang av øyeblikkelig-hjelp pasienter de siste dagene. Det har ført til en utfordrende driftssituasjon på sykehusets akuttmottak og sengeområder.
- Det kom 170 pasienter til akuttmottaket onsdag, mens det normale er rundt 90. Det betyr at kapasiteten ble strukket svært langt. Vi ba derfor om hjelp fra nabosykehusene Lovisenberg Diakonale, Diakonhjemmet, Bærum og Kongsvinger. De har kunnet ta unna en del pasienter som er på sengepostene, slik at det skaper plass for akuttmottaket, sier kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve på Ahus.
- Stensby sykehus blir ikke brukt som en avlastningsavdeling. Skjønner du at mange synes det virker rart når sykehuset har ledige senger og personell som venter på å kunne bidra?
- Jeg skjønner at du stiller det spørsmålet. Men nå skal Stensby-saken behandles av styret på onsdag. Da får vi egentlig vente til den behandlingen er blitt gjort før vi går inn på det.
INGEN PASIENTER: På Stensby sykehus hadde de i går kun fylt opp 21 av 40 pasientsenger. I tillegg skulle sju pasienter skrives ut i løpet av dagen. Avdelingen på bildet er nyrenovert, men huser per i dag ingen pasienter.foto: bjørn inge jartun rødfosss INGEN PASIENTER: På Stensby sykehus hadde de i går kun fylt opp 21 av 40 pasientsenger. I tillegg skulle sju pasienter skrives ut i løpet av dagen. Avdelingen på bildet er nyrenovert, men huser per i dag ingen pasienter.foto: bjørn inge jartun rødfosss
- De sykeste må være her 
- Har Stensby blitt vurdert i denne hektiske tiden eller er det satt på pause?
- Pasientene som kommer til Stensby er utredet og behandlet, men de er kanskje ikke friske nok til å komme hjem eller til kommunehelsetjenesten. Det betyr ikke at vi kan bruke sykehuset til akuttpasienter. De sykeste pasientene må være her hvor utstyret, kompetansen og infrastrukturen er best, svarer Reve.
- Men det betyr vel at Stensby må kunne avhjelpe situasjonen på Ahus i forhold til pasientene som ikke er aller sykest?
- Hovedårsaken til at det stoppet opp i går var at to avdelinger har en Noro-virus infeksjon. Pasientene får akutt diaré, og man kan derfor ikke ha noen andre inne på avdelingene. Det fører til propper i systemet ellers, sier Bjarte Reve. I mellomtiden står altså alle de fire operasjonsstuene på Stensby sykehus tomme. Det samme gjør 19 pasientsenger. Senest i fjor ble tun 5 på sykehuset pusset opp til en prislapp på 1,2 millioner kroner.
- Det er riktig at den tidligere overvåkingsavdelingen i 2. etasje ble pusset opp. Dette ble gjort fordi vi var usikre på om vi hadde nok kapasitet i forhold til effekten av samhandlingsreformen, sier viseadministrerende direktør Stein Vaaler.
- Vi har selv sett disse arealene. De framstår i god standard. Noen av pasientene på Ahus måtte da få det bra på Stensby, og dermed være med på å avhjelpe situasjonen?
- Arealet i seg selv er godt nok. Men det er ikke legebemanning til å være på Stensby. Vi anbefaler heller ikke å flytte leger fra Nordbyhagen og opp dit. Dessuten var det på akuttmottaket vi opplevde det største trykket nå, svarer Vaaler. Onsdag er det styremøte på Ahus. Da skal styret bestemme framtida for Stensby sykehus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar