onsdag 17. august 2011

Leserinnlegg: Beredskapen i Oslo tilsier at Aker sykehus må bevares


DAGSAVISEN NYE MENINGER, LESERINNLEGG AV IVAR CHRISTENSEN Har SV og Ap tenkt å vinne valget i Oslo? Da bør de ikke blåse en lang marsj i de 40.000 underskriftene i Groruddalen som sier nei til nedleggelse av Aker sykehus. Og Marianne Borgen må skjerpe seg.

Både Siv Jensen og Sylvi Listhaug kommer nå på banen og snakker om mangel på sykehussenger og at de vil la Aker leve.

Men det er ikke bare Frp som vil bevare Aker, det gjelder også Rødt. Husk også at det var et enstemmig Oslo bystyre som sa nei til nedleggelsen av Aker. Av ulike grunner er det blitt musestille fra Oslo Ap som i november og desember 2009 var svært høyrøstet i denne saken. Og SVs ordførerkandidat som stemte for å bevare Aker i bystyremøtet, presterte uka etter – i sitt feit honorerte styreverv i Oslo universitetssykehus – å stemme for å nedlegge det. Pinlig, patetisk og provoserende.

Var det så at man hadde ambisjoner om et nytt bystyreflertall?

Ahus har ikke plass til Follo og er dessuten dimensjonert for folketallet i 2015. Med en økning på 400.000 innbyggere i Stor-Oslo i 2030 blir det problemer. Det er faktisk problemer på Ahus allerede nå. Det er bygd slik at det ikke skal være plass til korridorsenger, men det er så mange der at personalet kaller det “campingplassen”. Verneombudet har trukket seg i protest. De planlegger beredskap ut fra 85 % belegg, men har langt over 100 % til vanlig. Er dette en forsvarlig og fornuftig sykehuspolitikk vi kan stå for?

Aker sykehus’ venner ba om at overføringen av Follo og Alna ble utsatt, men helseforetaksdirektørene lovet at både nybygg og personale skulle være på plass. Helseministeren tok det for god fisk og overførte de nye pasientene. Nå sier ledelsen på Ahus at det av en eller annen grunn ble for trangt og de må bygge nytt i dyre dommer. De er frekke nok til å skylde på at helseminister Høybråten reduserte byggeprogrammet i sin tid, men det de ikke sier er at det ble redusert fordi Follo skulle være på Aker – som altså ikke skulle nedlegges.

Likevel presset Bjarne Haakon Hanssen inn Follo i et vedtak i 2008 – i strid med Stortingets vedtak 10.12.2003 – og satset på kortere liggetid og poliklinisk behandling som er tidens mantra. Så skar det seg og nå ser vi resultatet. Løsningen på sammensatte, geriatriske problemer er på Ahus å ikke ha noen geriatrisk avd. i det tatt og skrive pasientene inn og ut som en annen svingdør. På Aker stelte de godt med de gamle pasientene og de lå noe lenger inne enn blårussen i Helse Sør-Øst likte, men man unngikk reinnleggelser og svingdørseffekt. Likevel gikk Aker med overskudd, glem ikke det.

22.07. kom katastrofen og da var til alt hell både akuttmottaket og operasjonsstuene på Aker fremdeles intakte og personalet der jobbet som helter hele helgen med å ta de øyeblikkelig hjelp-pasientene Ullevål normalt skulle ta. Også Ahus hadde en viss beredskap. Men nesten ingen kom dit. De er da frekke nok til å si at det var fordi folk holdt seg hjemme. Og helseministeren stiller på befaring for å takke Ahus for innsatsen.

Etterpå har ledelsen i Oslo universitetssykehus funnet ut at de foreløpig ikke vil nedlegge akuttmottaket på Aker likevel, så nå er hele saken utsatt. Og hvorfor ikke? Operasjonavd. skal jo likevel fortsette på Aker ihvertfall ut 2012. Og hvorfor vil de egentlig nedlegge hormonlaboratoriet og den hypermoderne urologiavd. – som begge har fagmiljøer i Europa-eliten – og som for ikke lenge siden ble bygget på Aker i dyre dommer – fordi Aker ikke skulle nedlegges?

Tro det eller ei: All karkirurgi og all urologi i hele Oslo skulle være på Aker – det ble bestemt 2007. Det er ikke lenge siden det var ferdig pusset opp og nyutstyrt. Siste var den nye, toppmoderne infeksjonsavd. ferdigbygget i februar 2010. Den brukes nå som lager for gåstoler. Mens Arbeidstilsynet er sjokkert over hvor dårlig teknisk stand bygningene på Ullevål er i.

Siri Hatlen kalkulerte behovet for nybygg på Rikshospitalet og Ullevål – for å få plass til virksomhetene fra Aker – til 17 milliarder. Hun ble ikke hørt av Helse Sør-Øst – sa det var umulig – og trakk seg på dagen. På Ahus vil nybygg koste 1-3 milliarder. Dette er nok til seks nye sykehus i Møre og Romsdal, folkens. Vi kan ikke sløse slik med pengene.

Det er ingen skam å snu. La Aker leve!

MVH
Ivar Christensen

• Les innlegget og kommentarer på Nye meninger i Dagsavisen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar