fredag 11. mai 2007

Tragisk fødsel i Mosjøen får ikke konsekvenser

14 uker etter at en fødsel fikk et tragisk utfall i Mosjøen, har Helsetilsynet konkludert med at ingen kan klandres.
Det var etter omlegging til fødestue (og dermed fjerning av gynekologberedskap/operativ beredskap) at et barn døde under fødsel. Fylkeslege Henning Aanes konkluderer slik: Det er ikke grunnlag for å åpne tilsynssak.
– Det betyr at det ikke er grunnlag for veiledning eller administrative reaksjoner. Det er ikke dokumentert åpenbare feil verken hos enkeltpersoner eller foretaket. Saken er nå lukket fra vår side, sier Aanes.
Se mer om denne saken her:
http://www.helgeland-arbeiderblad.no/nyheter/article2764237.ece

Kort tid etter omlegging fra fødeavdeling til fødestue har det både i Mosjøen og Lærdal skjedd at barn har dødd under fødsel. I Lærdal (som har "forsterket fødestue") var det en lege i beredskap, men han ble ikke tilkalt på grunn av uklare ansvarsforhold. I Mosjøen (som har vanlig fødestue) var det ikke - og skulle ikke være - lege på vakt.

Ingen av fylkeslegene som har vurdert disse tilfellene har kritisert systemet for omleggingen fra fødeavdeling til fødestue, selv om begge barna kanskje kunne vært reddet med rask inngripen i form av keisersnitt.

Så hvem skal fange opp dette? Og hvordan skal det få konsekvenser? Vi vet at Nasjonalt Råd for fødselsomsorg vil legge om ennå flere fødeavdelinger til fødestuer uten legeberedskap. Rådet har nemlig en ideologi som går på at slike situasjoner bare ikke oppstår på fødestuer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar