tirsdag 6. oktober 2009

– Helse Nord bryter med Soria Moria


FAGBLADET Soria Moria er klar på at helse ikke skal privatiseres. Helse Nord har likevel invitert ISS til å kartlegge muligheten for å effektivisere driften ved å legge viktige funksjoner ut på anbud.

Styret i Helse Nord vedtok 5. mai at alle såkalte støttefunksjoner skal kartlegges for å se om de kan effektiviseres gjennom omorganisering. En omorganisering kan bety at deler av virksomheten legges ut på anbud med mulighet for privatisering. Tjenestene som omfattes av vedtaket, er renhold, matforsyning, sentralbordtjeneste, resepsjonstjeneste, eiendomsdrift og tekniske forvaltnings- og driftstjenester. Unntatt er skrivetjenestene.

Kjernefunksjoner
Geir Mosti er totalt uenig i Helse Nord-styrets definisjon av kjerne- kontra støttefunksjoner.
– Verken renhold eller matforsyning er støttefunksjoner, sier Fagforbundets første nestleder og viser til Helse- og omsorgsdepartementets (HOD) styringsdokumenter hvor disse funksjonene er definert som kjernefunksjoner.
Dermed kan verken renhold eller kantinedrift legges ut på anbud uten at Helse Nord bryter med departementets instrukser.

Vedtaket i Helse Nord er ifølge Mosti også et brudd med regjeringens intensjoner.
– De tre regjeringspartiene sier i Soria Moria-erklæringen at kjernefunksjoner innen spesialisthelsetjenesten ikke skal privatiseres. Det står også i programmet til både Ap, SV og Sp, sier han.

Fordi vedtaket i Helse Nord bryter med både Soria Moria-erklæringen og departementets styringsdokumenter, har Mosti tatt kontakt med HOD og bedt dem stoppe utredningsarbeidet.

Alternativ omstilling
Nestlederen i Fagforbundet mener det er helt uakseptabelt å behandle ansatte slik det regionale helseforetaket gjør.

– De ansatte skal med i omstillingsprosesser. Kvalitetskommuneprogrammet og Pilotsykehusprosjektet har vist at det fungerer å samarbeide med de ansatte. I stedet for å træ vedtak ned over hodet på våre medlemmer, bør ledelsen invitere til dialog og åpne for innspill hvis det er nødvendig med endringer, sier Mosti.
Han mener styret i Helse Nord bør gå tilbake på vedtaket og håper de ansattes representanter i styret vil stoppe det.

Mosti synes også det må være problematisk for NHO at en av flere mulige anbudstilbydere får et slikt konkurransefortrinn som ISS i dette tilfellet har fått.

• Les saken i Fagbladet ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar