torsdag 3. mars 2011

Full stans i pasientbehandling på Ullevål - Strømtesting skal være årsaken til kaoset


VG NETT Hele journalsystemet på Ullevål er nede. Nå fryktes det at livstruende syke pasienter må sendes hjem.

Journalsystemet skal ha vært nede da legene kom på jobb torsdag morgen.
- Vi jobber på spreng med å få løst dette, får VG Nett opplyst på telefon med sykehusets pressevakt torsdag morgen.

VG Nett får ved 10.30-tiden beskjed om at systemet er oppe igjen, men dette kan ikke medievakten ved Ullevål bekrefte.

- Vi jobber med å få oversikt over situasjonen, det er alt jeg kan si, sier informasjonsmedarbeider Gina Scholtz til VG Nett.

Ifølge en pressemelding som ble lagt ut på sykehusets nettsider, skal pasientbehandlingen være igang igjen. Dette skjer ved bruk av såkalt «manuelle rutiner», ifølge Scholtz.

Foreløpig har ingen ved sykehuset kunnet gå i detalj om hva som er årsaken til at systemet er nede, eller hvor alvorlige konsekvenser dette kan få.

VG Nett har fått tips om at dette også gjelder flere andre sykehus i Oslo, blant annet Rikshospitalet og Radiumhospitalet.

- Jobber på spreng
- Vi jobber på spreng med å skaffe oss en oversikt over omganget, og å løse problemet. Vi kommer tilbake med oppdatert informasjon så snart vi har det, sier informasjonsmedarbeider Gina Scholtz ved Oslo universitetssykehus til VG Nett.

Etter det VG Nett erfarer, skal journalsystemet ha gått ned i forbindelse med en strømtesting ved sykehuset.

- Håpløs situasjon
Legene på sykehuset forsøker i morgentimene å få skaffe seg en oversikt over hvem pasientene som venter på venterommene er, og hva slags behandling de skal få.

Etter det VG Nett erfarer er legene på sykehuset svært misfornøyd med situasjonen, og etterlyser bedre informasjon om når systemet er oppe og går igjen.

- Det er en håpløs situasjon. Vi har fått beskjed om at dette er nettverksproblemer, men det betyr jo at vi har for dårlig beredskap i slike situasjoner. Vi har fra før en presset arbeidsdag med marginal bemanning, sier en lege til VG Nett.
Journalsystemet skal etter det VG Nett erfarer også vært nede før.

- Planlagt strømbrudd
I kommunikasjonsavdelingen på Ullevål universitetssykehus er det imidlertig helt uklart hva som faktisk er situasjonen på sykehuset.

Like før klokken 10 ringte Gina Scholtz i kommunikasjonsavdelingen til VG Nett og opplyste at alt nå var under kontroll.

- Dette var et planlagt strømbrudd, og alle pasienter får behandling. Alle systemer er oppe og går igjen. Alt er fint igjen nå, sier hun.

- Er det sånn at pasienter bør regne med forsinkelser?

- Det vet jeg ikke. Men alle pasienter får behandling. Jeg må sjekke opp om det er noen ekstra
ventetid.

CSAM Health AS er en av hovedleverandørene av teknologi til Ullevål.

- Men en av forutsetningene for at teknologien vår fungerer, er at man har strøm. Når man ikke har dette, er det lite vi kan få gjort, sier administrerende direktør, Sverre Flatby.

Men når VG Nett like før klokken 10.30 tar kontakt med administrativ leder Nina E. Gausdal Try ved avdelingen svarer hun at hun ikke har oversikt over situasjonen.

- Vi jobber på spreng med å finne ut hva som er status nå, sier Gausdal Try.

- Betyr det at dere ikke har oversikt over situasjonen likevel?

- Det kan jeg ikke si noe om, men følg med på våre nettsider. Jeg kan ikke bekrefte noenting, sier Gausdal Try.

• Les saken på VG nett ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar