onsdag 20. august 2008

Høyre: Klar for omkamp om sykehusene


AFTENPOSTEN: - Vi har et helsevesen ute av kontroll, og det er pasientene som taper, sier Høyres partileder Erna Solberg. Det går mot ny kamp om sykehusreformen.

Det er det norske folks helsetilbud det står om, når Høyre nå krever omkamp om sykehusene. Lange køer av pasienter som venter på sykehusbehandling, sykehuskorridorer som er like fulle av pasienter som tidligere og årvisse milliardunderskudd får partiet til å bryte den seks år lange enigheten om hvordan sykehusene skal organiseres.

- Regjeringen gir oss ikke et godt nok helsevesen i forhold til pengene vi bruker. Over 80 milliarder kroner ble brukt i fjor, likevel sprekker budsjettene. Vi har et helsevesen ute av kontroll, og det er pasientene som taper, sier Høyres partileder Erna Solberg.
26. februar i år ga Solberg Regjeringen seks måneders frist til å godtgjøre hvorfor dagens modell med fire regionale helseforetak er den beste. Neste mandag går fristen ut, uten at hun er blitt overbevist. Dermed sier Høyre takk og farvel til sykehusreformen, som de i 2001 var med på å stemme frem sammen med Ap og Frp.

Kortere køer
Nøyaktig hvordan Høyre vil organisere sykehusene, er ennå ikke klart. Partiets helseutvalg konkluderer i løpet av en måneds tid. Men en ting er sikkert: De regionale helseforetakene må bort.

- Vi vil få behandlet flere pasienter, ha kortere køer, mer effektiv utnyttelse av velferdskronene og en klarere plassering av ansvar. Dagens system oppfyller ikke Tore Tønnes idé om å skape entydige ansvarslinjer - som var grunnen til at vi støttet reformen. Regjeringen og Stortinget ender opp med å styre i smått og ikke i stort. Derfor må vi bøte på grunnsvakheten som vi påpekte også den gang reformen ble vedtatt: et klart skille mellom rollen som bestiller og utfører av helsetjenester, sier Solberg.

• Les hele saken i Aftenspostens nettutgave ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar