mandag 30. november 2009

Klinikktillitsvalgt varsler ny mobilisering for Odda sjukehus - vil til Helse Bergen


HAUGESUNDS AVIS Haugesund har et lokalsykehus som grafser til seg – på bekostning av sykehuset i Odda. Sykehuset i Odda bør derfor flyttes til Helse Bergen.

ODDA: Brannfakkelen kommer fra Leiv Varberg i Fagforbundet, som er klinikktillitsvalgt for sykehusene i Odda, Stord og Haugesund. Han er i tillegg tillitsvalgt for ambulansetjenesten i Odda.

Varberg er lut lei den stadige seigpiningen av sykehuset i Odda. Det neste som er på gang, er fire uker sommerstopp ved operasjonsavdelingen i Odda – planer som nå fører til ny mobilisering i Odda for sjukehuset.

En eventuell sommerstans medfører at pasienter må fraktes til Haugesund for operasjon. Saken ventes å bli behandlet i styret sammen med budsjettet 19. desember. En del av "sommerpakken", kan bli at Odda skal ha kirurg og anestesilege – for å opprettholde beredskapen.

– Ikke fullverdig tilbud
Varberg fnyser av planene.
– Vi er et sjukehus med akuttberedskap. Men når akuttberedskapen er borte en måned, ja så er den borte en måned. Ingen skal fortelle meg at det er et fullverdig tilbud, sier Varberg.

Han legger til at det er mye å sette seg inn i, som f.eks. traumemottak og traumebehandling i forhold til større ulykker. En sommerlukking av operasjonsavdelingen i Odda vil dessuten komme når turisttrafikken gjennom Hardanger er på sitt mest intense.
– Det er ikke bare å hive folk inn i det opplegget.

Varberg frykter at nye ordninger som skal prøves ut, har lett for å bli permanente.
– Vi er i dialog med ledelsen i Helse Fonna. Men det er ingen positiv dialog, sier Varberg.

– Grafser til seg mest mulig
– Jeg føler at de meler sin egen kake i Haugesund. Så tar de knekken på lokalsykehuset i Odda fordi de selv vil være et lokalsjukehus, sier Varberg, som ikke er imponert over lojaliteten fra legestanden.
Han sitter med inntrykk av at det er legestanden ved kirurgforeningen som legger modellene for hvordan ting skal fungere i forhold til spesialisttjenesten, og at det er krefter som jobber for å sikre sine egne posisjoner.
– Dessverre må vi begynne å tenke på å komme oss til Helse Bergen.

– Hvorfor blir det bedre for Odda å være i Helse Bergen?
– Haugesund har ikke som Stavanger og Bergen status som universitetssjukehus. Egentlig er Haugesund sjukehus et lokalsykehus det og, – og da vil de grafse til seg mest mulig. Jeg er ikke fornøyd med det som skjer i forhold til Odda og Stord. Du senker ikke en akuttberedskap i Odda når trafikken på veiene er på sitt verste og utbyggingen i fjellet er stor, sier Varberg, som mener lokalsykehuset på Voss lever et bedre liv under Helse Bergen enn det Stord og Odda gjør i Helse Fonna.

• Les saka i Haugesunds Avis ved å klikke her eller på overskrifta

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar