onsdag 16. februar 2011

Narvik: – 100 år med Ap-styre kan gå mot slutten


NRK NORDLAND Sykehuskutt kan bety dødsstøtet for Arbeiderpartiet foran høstens valg i Narvik, mener politisk kommentator.

I 100 år har Narvik vært styrt av Arbeiderpartiet, men nå sier både lokale partifolk og kommentatorer at det kan bli nesten umulig å drive valgkamp i byen.

Årsaken er forslaget fra Helse Nord om å legge ned fødeavdelingen i byen.

– Rene dødslinjen for AP
En av landets fremste politiske kommentatorer mener Arbeiderpartiet er fortapt slik saken står nå.

– Det vil være den rene dødslinjen for Arbeiderpartiet dersom disse forslagene blir satt ut i live, sier Arne Strand som er politisk redaktør i Dagsavisen.

– Arbeiderpartiet, som historisk har stått veldig sterkt i Narvik, vil kunne gå på sitt største nederlag noensinne, fortsetter han.

Tror striden vil koste dyrt
Også Ap-politikere lokalt i Narvik spår at sykehusstriden vil koste partiet dyrt.

I Narvik forbereder tidligere Fremover-redaktør Roger Bergersen seg på valgkamp, som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet. Han medgir at det blir meget harde tak framover.

– Å kalle det dødsstøt er et tabloid uttrykk, men selvfølgelig vil det bli tøft dersom vi kommer opp i en sånn situasjon. Skulle Helse Nords styre vedta et sånt forslag, og departementet og den rødgrønne regjeringen sier ja, blir det knalltøft for oss. Arbeiderpartiet står i fare for å tape mest på denne saken, sier han.

– Valgkampen blir ødelagt
For partikollega Kirsti Hienn i Narvik er det nærmest utenkelig å gjennomføre valgkampen slik saken står nå.

– Jeg tror ikke, jeg vet at hele valgkampen blir ødelagt for arbeiderpartiet dersom den flotte fødeavdelinga vi har blir nedlagt, sier hun.

Helse Nord varsler endringer
Helse Nord-admistrasjonen foreslår å legge ned fødeavdelinga i Narvik etter at det er kommet nye kvalitetskrav for fødeavdelingene. Saken skal opp i styremøte 27 april.

I Nord-Norge er det i dag 16 fødeinstitusjoner: to kvinneklinikker, sju fødeavdelinger og sju fødestuer, inkludert den forsterka fødestua i Lofoten. Men nå tyder altså alt på at det kommer endringer i løpet av få år.

Hvilke kvalitetskrav som blir endelige og hvilken status de vil få, skal bestemmes av nasjonale myndigheter.

FORSLAGENE FRA HELSE NORD
Helse Finnmark: Ingen endring, to fødeavdelinger og én fødestue opprettholdes.
Universitetssykehuset Nord-Norge: Har i dag en kvinneklinikk, to fødeavdelinger og to fødestuer. Kan bli: En kvinneklinikk, en fødeavdeling og to fødestuer. En fødestue omgjøres til enhet for svangerskaps- og barselomsorg (Storslett).
Nordlandssykehuset: Har i dag: En kvinneklinikk, en fødeavdeling og en forsterket fødestue. Kan bli: En kvinneklinikk, en fødeavdeling og en fødestue.
Helgelandssykehuset: Har i dag: To fødeavdelinger og to fødestuer: Kan bli: To fødeavdelinger og en fødestue, eller kun to fødeavdelinger der henholdsvis 1 eller 2 fødestuer omgjøres til enhet for svangerskap og barselomsorg (Brønnøy eller Vefsn).


• Les saken og kommentarene på NRK Nordlands sider ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar