torsdag 29. desember 2011

«Dagmar» blåser nytt liv i lokalsykehusstrid

TV2-NYHETENE – Det er rett og slett ikke verdig at fødende kvinner ikke kan ha et skikkelig fødetilbud, sier sykehusforkjemper Janne Endal.

Janne Endal ble skjelt ut av kommunalminister Liv Signe Navarsete foran hele Norge fordi hun kjempet for lokalsykehuset.
Nå har hennes egen høygravide søster stått uten fødetilbud, mens «Dagmar» har herjet.
– Der er huset vårt og der er sjukehuset, forteller søstrene Endal.

– Vi føler oss sårbare
Høygravide Ann Kristin Endal kunne hatt bare 150 meter å gå til fødestua. Men regjeringen har satt en stopper for det.
– Vi har vært ganske urolig og engstelig. Vi føler oss egentlig veldig sårbare i den situasjonen vi er i nå, sier Ann Kristin Endal.
– Nå er dette en midlertidig stengt fødeavdeling i jula, men dette er bare en forsmak på hvordan det kommer til å bli for fødende kvinner i Nordfjord fra og med sommeren av. Det er rett og slett ikke verdig at fødende kvinner ikke kan ha et skikkelig fødetilbud, sier den vordende tanta.
Når føde- og akuttberedskapen i distriktene legges ned får mange lang vei å kjøre for å få hjelp. Uværet nå i jula har vist hvorfor vi trenger lokalsykehusene, mener de to søstrene.
– Det er jammen bra det ikke skjedde noe på det verste, sier Ann Kristin Endal som snart skal føde.

Ønsker et fullverdig tilbud
Nordfjord er et av stedene hvor lokalsykehusstriden ha gått hardest for seg. Trebarnsmoren Janne ble frontfigur i kampen da hun gikk til angrep på regjeringen og ble hudflettet av en kommunalminister som mistet besinnelsen.
Flere stormer har nå lagt seg, men Janne har fortsatt en bønn til Stoltenberg og regjeringen.
– Jeg ønsker for meg og folket jeg er gad i og hele folket i Nordfjord, og egentlig for hele folket i Norge at vi skal ha trygghet og likeverd. Det kan han gi oss ved å ha et fullverdig lokalsykehus nært folk der vi treng det, sier Endal.
Verken Liv Signe Navarsete eller helsedepartementet ønsker å kommentere denne saken.

– Stor forskjell på en og tre-fire timer
Alfred Bjørlo (V) ordfører i Eid kommune beskriver dagene som har vært som en helt i særklasse dramatisk situasjon. Ordføreren mener at å ha akuttberedskap innen rimelig avstand er en grunnleggende del av samfunnsberedskapen.
– Når vi får beskjed om å oppsøke nærmeste sykehus fysisk når telenettet er nede, så er det stor forskjell om sykehuset er en eller tre-fire timer unna, sier Bjørlo til TV 2.
– Vi har fått en garanti fra helseministeren om at lokalsykehusene skal bestå og være lokalsykehus med akuttfunksjon. Det vi opplever er at innholdet i lokalsykehuset har blitt og vil bli bygd ned bit for bit. Det er dette som er den utryggheten vi ikke kan akseptere, sier ordføreren.• Les saken og se innslaget på TV2.no ved å klikke HER

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar