onsdag 19. januar 2011

Bekymret fylkeslege krever daglige Ahus-rapporter


TV2-NYHETENE Nå krever fylkeslegen daglige rapporter om antall korridorpasienter ved Akershus universitetssykehus (Ahus). Samtidig er det åpnet gransking av et nesten-dødsfall.

TV 2 Nyhetene har i en rekke reportasjer satt søkelyset på situasjonen ved Ahus. Mangel på ansatte har ført til at mange pasienter må ligge i korridorene på sykehuset.

De overtar nå 160.000 nye, potensielle pasienter i forbindelse med nedleggelsen av Aker sykehus i Oslo.

Kalt inn på teppet
I dag ble ledelsen ved sykehuset kalt inn på teppet til en bekymret fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou.

– Ja, bekymret er jeg, og det tror jeg er en bekymring jeg deler med sykehuset selv og alle dem som jobber der, sier Schou til TV 2.

I flere timer diskuterte man situasjonen ved sykehuset, som etter nyttår har hatt opptil 27 pasienter liggende i korridorene, fordi det ikke er plass til dem.

SE OGSÅ: Ventetiden mangedoblet på Ahus


Daglige rapporter
Nå har fylkeslegen bedt om daglige rapporter fra sykehuset, om antall korridorpasienter, og om driftssituasjonen generelt.

– Det er litt uvanlig, men det er sånn vi gjør hvis det virkelig røyner på. Det er klart at de er satt under et voldsomt press, og vi har vår rolle: Vi skal se til at dette foregår på en forsvarlig måte for pasientene, forklarer fylkeslegen.

Tirsdag ettermiddag var situasjonen igjen svært vanskelig på Ahus. Sykehuset ba da andre sykehus på Østlandet om å ta imot ambulanser med pasienter som skulle ha gått til sykehuset – rett og slett fordi det ikke var plass til flere.


Gransker hendelse rundt hjertestans
TV 2 omtalte også før helgen at en alvorlig syk pasient fikk hjerte- og pustestans i korridoren på lungeavdelingen ved Ahus.

Det skal rett og slett ikke ha vært fysisk plass til å behandle vedkommende med en pustemaskin. Heldigvis fikk man gjenopplivet pasienten.

Sykehuset har nå selv rapportert hendelsen til fylkeslegen, som har opprettet tilsynssak.

LES SAKEN: Nær døden på grunn av plassmangel


Frykter flere alvorlige hendelser
– Selv om det skal ha endt på en god måte, så var jo det en veldig alvorlig hendelse. Men vi er nødt til å se journalen først, vi er nødt til å se hvilke vurderinger som ble gjort, hva de gjorde av behandling, hvordan vedkommende ble passet på av sykepleiere og leger og så videre. Først da kan vi mene noe om selve saken, opplyser Schou.

I morgen skal helse- og omsorgsminister Anne Grethe Strøm Erichsen forklare seg i spørretimen i Stortinget om situasjonen ved Ahus.

Fylkeslegen frykter at flere alvorlige hendelser kan inntreffe på sykehuset, som nå opplever en stor tilstrømming av pasienter, samtidig som de har for få ansatte.

– Ja, det tror jeg du kan regne med som nesten helt sikkert, sier Schou til TV 2.

• Les denne og flere saker om Ahus på TV2 ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar