torsdag 18. februar 2010

Kampen for Aker sykehus fortsetter


Styret i Oslo universitetssykehus vedtok i går at Aker sykehus skal legges ned. Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har sagt at hun vil avvente beslutningen fra styret i Oslo Universitetssykehus, og deretter vurdere om hun skal gripe inn.

Fagforbundet protesterte
Bare Fagforbundets ene representant, Bjørn Wølstad-Knudsen fra Ullevål, som også er foretakstillitsvalgt for Fagforbundet i Oslo universitetssykehus, fremmet et eget vedtaksforslag, der nedleggelse av Aker ble avvist og salg frarådet. Forslaget fikk bare Wølstad-Knudsens ene stemme. SVs Marianne Borgen gikk derimot imot bystyrets enstemmige vedtak og stemte for nedleggelse.

Skandaløst
– Dette er et skandaløst vedtak, som ikke kan bli stående. Nå må helseministeren på banen og slå fast at Soria Moria-avtalen, som sier at ingen sykehus skal legges ned, også gjelder i Oslo, sier Are Saastad, leder av Fagforbundet ved Aker sykehus.

Han anser likevel ikke slaget som tapt.
– Jeg minner om at de rødgrønne har satt seg som mål å gjenvinne det politiske flertallet i Oslo under kommunevalget til neste år. Jeg tror dette ryker om ikke de rødgrønne omgjør denne beslutningen, sier Saastad og viser til de nesten 40.000 underskriftene som ble overlevert helseministeren i forrige uke.

Kampen fortsetter
Også Torstein Winger, som leder Ap i Bjerke bydel og Aker sykehus venner, er skuffet.
– Dette er en skandale. Der det skulle vært ført fornuftig helsepolitikk, har byråkratiet overtatt. De er kun opptatt av rasjonalisering og effektivisering.

Han garanterer at kampen for sykehuset fortsetter.
– Jeg tror vi bare har sett starten på denne kampen så langt.

Byråkrater mot folk
Fra før har Oslo bystyre gått mot nedleggelse samt krevd en uavhengig evaluering av erfaringene bydelene Stovner og Grorud har gjort etter at de ble overført fra Aker til Akershus universitetssykehus.

– Helseministeren kan velge å lytte til helsebyråkratene, og la nedleggelsen gå sin gang. Eller hun kan lytte til et enstemmig bystyre og nærmere 40.000 Oslo-borgere, som krever at Aker sykehus skal bestå, sier Bjørnar Moxnes, gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre.

Også arbeiderpartipolitiker Jan Bøhler garanterte i november i fjor at Aker sykehus ikke blir lagt ned. Strøm-Erichsen sa seg da enig:
– Det står fast at ingen lokalsykehus skal legges ned, sa hun.

• Les saken i Fagbladet ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar