lørdag 13. februar 2010

Namsos: Støtt opp om føden!


De beste argumentene de kan tenke seg er geografi og fornuft. Sanitetskvinnene i Namdalen fronter nå en underskriftskampanje som skal redde fødeavdeling og akuttfunksjoner ved Sykehuset Namsos.

- Det er langt fra Ytre Vikna, Bindal og Sørli til Innherred og Trondheim. Derfor trenger vi i høyeste grad Sykehuset Namsos. Skal alle akuttilfellene fraktes sørover daglig, vil vinninga gå opp i spinninga, mener sanitetskvinnene med Herdis Skille i spissen. De har satt i gang Namdalsaksjonen til støtte for Sykehuset Namsos. Mandag troppet hun opp på småbarnstreff på Frivilligsentralen - og ba om mødrenes underskrifter på oppropet som skal stå som et manifest på distriktets engasjement til fordel for lokalsykehuset - og de funksjoner kvinnene mener må være tilgjengelige for at folk skal føle trygghet og bolyst.

De siste dagers skriverier om Helse Midt-Norges nye helsekart har skapt usikkerhet i rekkene. Der er nemlig Sykehuset Namsos opptegnet kun med fødestue og uten alle nødvendige akuttfunksjoner.
En rasering av dagens sykehus, med andre ord.

Vil ha fullverdig tilbud
- Vi må ha en fullstendig akuttberedskap og vi må ha fullverdig fødeavdeling, sier Skille som ber om hele folkets støtte.
- Tanken er at vi skal ha fakkeltog ved sykehuset når underskriftene skal overleveres, sier Herdis Skille.

Kvinnene rundt kaffebordet nikker. De er helt med på at det kreves engasjement og handling. Fødeavdelinga og akuttfunksjonene må bestå etter dagens standard.
De snakker om det negative fokuset som har vært på små fødestuer uten fullverdig kompetanse. Ting har gått helt galt, små babyer har mistet livet, egentlig helt unødvendig.

- Min datter pustet ikke da hun kom til verden. Hele anestesiteamet kom løpende opp på fødeavdelinga. Det er bare et eksempel på at det er kjempeviktig å ha fagfolkene der når det blir komplikasjoner, sier Berit Olsen og kikker ned på sin sovende jentebaby som hviler trygt i armene hennes.

Trygge rammer er viktig
De nybakte mødrene nikker og sender tanker til gravide innerst i Sørli og de som bor på Leka i Ytre Namdal. De har lang nok veg til Sykehuset Namsos som det er. Skal de få enda dobbelt så lang veg for å kunne føde trygt?

- Tenk på hvor sårbare vi er når vi skal føde, sier Ragnhild Aunet og legger til:
- Da er det godt å vite at det er trygge rammer rundt fødselen. Jeg synes Helse-Norge har råd til å holde oss med fødeavdelinger ute i distriktene også. Det har stor betydning for oss som står midt oppe i det, påpeker hun.

La fornuften seire
Herdis Skille tar ordet igjen. Noen ganger må fornuft gå foran økonomi, effektivisering og omorganisering.
- Dere må sette navnet deres på oppropet. Kan hende skal dere på fødeavdelinga en tur til før dere gir dere, smiler hun.

Noen rister bestemt på hodet. De er ferdige med graviditet og babyer nå, mens andre ikke avviser tanken. Uansett, på fødeavdelinga blir man godt tatt vare på, liten som stor. Der er det trygt og godt å være i den ferskeste barseltida.
- Kom med lista di, Herdis, vi skal skrive under på Namdalsaksjonen til støtte for Sykehuset Namsos alle som en!

• Les saken i Namdalsavisa ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar