fredag 8. februar 2013

OSLO: ØST OG VEST - SER DU FORSKJELLEN?






HENTET FRA GRORUDDALEN.NO, BLE PUBLISERT DER 11. JANUAR 2013



Christian Grimsgaard er overlege og tillitsvalgt ved Oslo universitetssykehus (OUS). På tirsdag hadde han et debattinnlegg i Aftenposten der han reiste problematikken rundt sykehusfordelingen i Oslo.

– Jeg tror det er viktig at befolkningen har et sykehus de oppfatter et eierskap til, og som man har i nærheten. Det er viktig for sykehusets utvikling, men også for pasientene som vil oppleve et tydelig lokalt forankret tilbud, sier Grimsgaard til Akers Avis Groruddalen.

Det har vært snakk om å bygge et nytt lokalsykehus ved Prinsdal i Søndre Nordstrand. Grimsgaard mener det nødvendigvis ikke er en dårlig idé.

– Det er jo 105.000 mennesker fra Follo som sokner til Ahus, men det viktigste er at man får et lokalsykehustilbud uavhengig av om det er i øst eller sør.


Rettferdighet? 

I løpet av de siste ukene har debatten rast rundt Helse Sør-Øst, Oslo Universitetssykehus og Ahus. Ahus-ansatte slutter på grunn av den pressede situasjonen ved sykehuset.

Tirsdag skrev Grimsgaard i sitt debattinnlegg at 

«(...) mange av våre helsetopper og politikere er trolig tilfreds med egne lokalsykehustilbud vest i Oslo og i Bærum. Kanskje har dette bidratt til å verne disse sykehusene.»

Akers Avis Groruddalen har på grunnlag av dette illustrert sykehusfordelingen i form av et kart. Og her er det ingen tvil: Mens østkanten har mistet det som var deres eneste lokalsykehus, så kan de i vest nærmest traske forbi minst to sykehus når de tar seg en mellomlang gåtur.



Interaktivt kart finner du i originalartikkelen på groruddalen.no. 





Ikke til høring 

Da Oslo universitetssykehus ble stiftet i 2008, kom det fram et forslag om å slå sammen Rikshospitalet og Ullevål sykehus. Dette var ute på høring. Men da høringsrunden var ferdig hev Helse Sør-Øst inn et nytt forslag som aldri kom ut på høring: Aker sykehus skulle også være en del av disse planene.

Da styret i Oslo universitetssykehus vedtok å legge ned Aker sykehus i 2010, så var det ut ifra en samlet vurdering om bygningsmassen. Rett i forkant av dette vedtaket kom det en arealrapport for hele OUS, men den ble ikke lagt til grunn i vedtaket.
– Den forsøkte vi å få tak i, men selv om den var ferdigstilt ble rapporten holdt tilbake til etter vedtaket var gjort. Rapporten viste hvor dårlig arealene var på Ullevål sykehus, sier Christian Grimsgaard.


Uklokt vedtak

Tidligere direktør i OUS, Siri Hatlen, har innrømmet at det var feil å inkludere Aker i sykehusfusjonen. Hun sa opp sin stilling i juni 2011 fordi hun ikke fant det forsvarlig å legge frem en økonomisk langtidsplan i tråd med ønskene til Helse Sør-Øst.– Man unnlot å ta hensyn til hvor dårlige arealene var på Ullevål sykehus før man vedtok å legge ned Aker sykehus, sier Christian Grimsgaard.

Han er ikke videre imponert av sykehusnedleggelsen.
– Det må være blant de dummeste enkeltvedtak som er gjort i vår tid. Dette har skapt store problemer både på Ahus og i Oslo universitetssykehus. Ahus er i dag dimensjonert for langt mindre enn antall innbyggere som sokner dit.

Grimsgaard mener likevel at sykehuset ikke burde bygges ut.
– Jeg tror Ahus allerede er i største laget, og tror derfor det er bedre å få på plass et lokalsykehus på østkanten, enten det er i den østlige eller sørlige delen.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar