fredag 9. september 2011

Frp krever redegjørelse om situasjonen ved sykehusene


NATIONEN.NO Frp-leder Siv Jensen krever at helseministeren gir Stortinget en redegjørelse om situasjonen ved sykehusene.

Kravet kommer på bakgrunn av en fersk rapport fra konsernrevisjonen ved Helse Sør-Øst som viser at pasienter blir «borte» i systemet. Konsekvensen er at de ikke kalles inn til kontroll og ikke blir behandlet i tide, skriver Aftenposten, som torsdag gjengir hovedinnholdet i rapporten. Rapporten skal behandles av styret i Helse Sør-Øst neste uke.

—Dagens avsløringer om situasjonen i Helse Sør-Øst er så alarmerende at Stortinget så raskt som mulig må bli orientert, sier Siv Jensen. Hun frykter at forholdene som er avdekket i rapporten kan ha kostet mange liv.

—Det er avgjørende viktig at vi kommer til bunns i forholdene og årsakene, sier Frp-lederen. Hun sier hun frykter at økonomisk innsparingspress kan være en årsak til de manglene rapporten avdekker.

—Vi vet at sykehusene over år har vært hardt presset økonomisk. Helseministeren sitter med ansvaret, og denne rapporten tyder på at hun ikke har gjort jobben sin, sier Frp-lederen.

Les også: Ein av fem veljarar let sjukehussaka påverke partivalet

I Oslo kan sykehusene komme til å gå med 1 milliard kroner i underskudd i år, melder NRK. Det er mer enn dobbelt så mye som sykehusledelsen tidligere har varslet.

—Dette rammer pasientene. Vi har ikke mulighet til å spare inn disse pengene uten at det får negative konsekvenser for pasientene. Jeg frykter at det kan bli lengre ventetider for å komme til utredning og behandling, sier overlege og foretakstillitsvalgt Aasmund Bredeli til NRK.

Oslo universitetssykehus har tidligere varslet et underskudd på 400 millioner i 2011. Administrerende direktør Jan Erik Thoresen sier det er mange årsaker til at tapet blir større enn forutsatt. Ledelsen vil utover ved høsten kutte ytterligere 340 stillinger ved sykehuset.

—Situasjonen har bygd seg opp over tid. Noe av tallene er engangstap på prosjekter vi allerede har gjennomført, men vi har rett og slett ikke evnet å tilpasse oss den inntektsrammen vi har. For høsten skal vi prøve å redusere kostnadene så godt vi kan uten at det går utover pasienttilbudet vårt på en uheldig måte, sier Thoresen. (©NTB)

• Les saka i Nationen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar