fredag 5. september 2008

Ny milliardsmell for sykehusene i 2008


AFTENPOSTEN Sykehusene går mot et underskudd på 900 millioner i 2008. Det er nesten halvparten av underskuddet i fjor, men nok til å gi helse- og omsorgsministeren hodepine.

Gigantunderskudd i Sykehus-Norge har gitt den ene helseministeren etter den andre hodepine de siste ti årene.
I tur og orden har Dagfinn Høybråten (KrF), Tore Tønne (Ap), Ansgar Gabrielsen (H) og Sylvia Brustad (Ap) sagt at underskudd er uakseptabelt, og lovet at nå skal de få sykehusøkonomien på rett kjøl og i balanse.

Tomme løfter
Så langt har det vært tomme løfter. Fasiten for 2007 er et underskudd på 1,5 milliarder kroner og et kumulert underskudd for sykehusene på 9.4 milliarder kroner.
Prognoser for 2008 viser at tidligere helse- og omsorgsminister Sylvia Brustads knallharde holdning overfor sykehusene ikke gir grunn til 100 prosent friskmelding i år heller. Det går mot et underskudd på 900 millioner i 2008. Dermed sitter sykehusene med samlede underskudd på over 10 milliarder kroner.

Lover balanse
Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen har overtatt stafettpinnen.
- Blir du den neste ministeren i en lang rekke som lover bot, bedring og balanse uten å innfri?
- Ja, jeg gjør nok det. Men dersom jeg får velgernes tillit i valget neste år, lover jeg at sykehusene kommer i balanse i min statsrådsperiode, sier Hanssen, som ser lys i tunnelen for en skakkjørt sykehusøkonomi.
- Det er i år en veldig klar utvikling i riktig retning. Jeg er imponert over hva sykehusene har fått til. Men et underskudd på nærmere én milliard kroner er for mye, sier han, og understreker at sykehusenes totale budsjett i 2008 er på hele 85 milliarder. Et underskudd på rundt én prosent er ingen katastrofe, men likevel mye penger.

Friskmeldt
Hanssen friskmelder Helse Midt, som har gått fra å være helseregionen med de største underskuddene til å bli best i klassen på to år. Fra helseministerens hjemtrakter meldes det om en økonomi i balanse.
- Det nytter ikke å si at det er umulig, for Helse Midt har vist at det er mulig, slår Hanssen fast. Han ser lyst på meldingene fra Helse Vest også. Der er prognosene rundt 100 millioner i underskudd. Helse Nord derimot bidrar til helseministerens hodepine med prognoser på 200 millioner i minus. Det samme gjør Helse-SørØst, med prognoser på 600 millioner i underskudd i år.
- Det har vært gitt lovende prognoser mange år tidligere på denne tiden av året. Når fasit gjøres opp, har underskuddene vist seg å være langt større. Hvorfor tror du på prognosene nå?
- Vi sitter ikke og ser på. Vi styrer langt sterkere herfra nå enn før. I dag har det rykket ut folk herfra til Helse Nord, som gjennomgår økonomien. Det foreslås økonomiske innstramningstiltak som sykehusene ikke nødvendigvis ønsker, men vi går inn og gjør endringer.

På krita
Denne uken offentliggjorde Beregningsutvalget for spesialisthelsetjenesten årsrapporten for 2007. Det er dyster lesning. Underskuddet bare øker. Den langsiktige gjelden øker fra dag til dag, og egenkapitalen skrumper inn i tråd med overforbruket. Sykehusene bruker stadig mer penger på renter. Samtidig får stadig flere syke hjelp ved våre sykehus.
- Sykehusgjelden øker, bekymrer det deg?
- Jeg er for at investeringer skal lånefinansieres. Vi har mange utslitte sykehus med stort behov for oppgradering.
- Men det lånes også penger til drift, og kassakredittene øker?
- Det er vanlig i alle typer bedrifter, og ikke vanskelig å forklare, sier Hanssen.

• Les saken i Aftenposten ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar