tirsdag 19. januar 2010

Ambulansesjåfører sovner bak rattet


DAGSAVISEN Ambulansepersonell i Øst-Finnmark forteller om 600 timer overtid i året, og at de har vært så slitne at de har sovnet bak rattet.

Arbeidsbelastningen for ambulansepersonellet i Øst-Finnmark er så stort at flere har gjennomført turer de ikke kan huske i ettertid, og at de har sovnet bak rattet, melder NRK.

En arbeidsdag kan medføre 200 til 250 mil med kjøring. Ambulansesjåfør Magne Hansen i Vadsø innrømmer overfor NRK at han mener at de noen ganger går over grensen for hva som er akseptabelt.
– Hvis vi er så trøtte at vi ikke kan kjøre er det bare å stoppe bilen. Det er vi som sjåfører som er ansvarlige, sier han.

Nestleder Ole Kristian Barkve i Ambulansepersonellets Yrkesorganisasjon sier at man må søke dispensasjon utover 200 timer overtid i året, og at en tredobling av akseptert nivå ikke er bra.
– Men det å sette ned foten er ikke alltid like lett i dette yrket. Får du telefon en time før du er ferdig på jobb, er det ikke lett å si nei, selv om du vet at turen innebærer fire-fem timer kjøring, sier Barkve.
Han beskriver dette som et distriktspolitisk problem, fordi nedleggelser av for eksempel fødeavdelinger fører til lengre kjøreavstander for ambulansene.

Klinikksjef Grete Bru i Helse Finnmark er overrasket over den store arbeidsbelastningen for ambulansepersonellet i Øst-Finnmark.
– Dette er helt nytt for meg. Det er fullstendig uakseptabelt at man skal ha en slik arbeidssituasjon. Hvis dette er tilfelle er det noe jeg vil ta tak i, og jobbe for å unngå, sier Bru. (©NTB)

Koordinators kommentar:
Jeg vil anbefale klinikksjefen å arbeide mot sentralisering av fødetilbud og behandlingstilbud.


• Les saken i Dagsavisen på nett ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar