tirsdag 26. januar 2010

Rikshospitalet: Stuer sammen syke barn for å spare


DAGBLADET Før var de små pasientene fordelt på to etasjer. For å spare penger, har sykehusledelsen stuet sammen nevro-, ortopedi- og øre-, nese- og halsavdelingen på arealet til én avdeling i fjerde etasje på Rikshospitalet.

Der er det stappfullt. Men i den fraflyttede etasjen under har ingen andre flyttet inn. Resepsjonen er tom, sengerommene er tomme, lekerommene, venterommene og korridorene likeså.

Da sønnen på 19 måneder ble operert for kort tid siden, fikk Linda Verwaal tilbud om å sove på ei brakke eller på et kontor. Hun fikk oppgitt at det ikke var plass nok på avdelingen til at de kunne sove sammen.
- Dette var noe av det vi syntes var mest frustrerende, sier Linda Verwaal.

Slo alarm
Foreldre og ansatte slo i går alarm om forholdene ved den nye storposten.
De forteller om pasienter som nærmest blir kastet ut etter operasjon fordi det ikke finnes ledige rom, at foreldre til alvorlig syke barn må sove på brakker og skifte i korridorene, om dårlig renhold, mangelfull pleie og lenge planlagte operasjoner som avlyses i siste liten.

Til denne barneavdelingen kommer foreldre med barn som er mye og lenge på sykehus av gangen. På hvert rom ligger flere pasienter, og i korridorene på den vesle avdelingen myldrer det av barn, foreldre og ansatte. Men ikke så mange ansatte som før. Antallet er betydelig redusert.

Omorganiserer
Reduksjonen av areal og antall ansatte skjer i forbindelse med innsparing og omorganisering under paraplyen Oslo universitetssykehus.

- Omorganiseringen går klart utover vårt tilbud til pasientene. Vi kan selvsagt ikke akseptere at dette fortsetter, sa overlege og tillitsvalgt Arild Egge til Dagbladet i går.

Dagbladet kjenner til at det pågår hektisk møtevirksomhet ved sykehuset i dag for å få orden på situasjonen, som har vært det store samtaleemnet blant de ansatte siden den oppstod rett før jul.


Ledelsen beklager
Avdelingsleder Siri Hammer hadde ikke anledning til å svare på Dagbladets spørsmål i går, men skriver følgende i en epost:
«Ledelsen ved OUS ønsker å beklage overfor pasienter og pårørende den aktuelle situasjonen.»

Søndag sa hun at ledelsen ser på muligheten for å øke antall sengeplasser og gi barneposten bedre plass igjen. Bedre bemanning vil da også bli vurdert. Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen kunne ikke kommentere saken i går.

• Les saken i Dagbladet ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar