søndag 16. desember 2007

Felles front mot de dramatiske kuttene i Helse Blefjell

Rjukan og Tinn er i harnisk sammen med Notodden og Kongsberg etter forslagene om kutt som foreligger i størrelsesorden 50 millioner kroner. Rjukan sykehus vil miste Lykkeliten fødeavdeling og 2/3 av sengeplassene dersom forslaget gjennomføres. Onsdag blir det protestbusser til Oslo.

Tinn kommunestyre med ordføreren i spissen er sterkt kritiske til at Helse Blefjell skal spare 50 millioner kroner, ikke minst siden de driver 3 sykehus og ikke ett. - Nå må vi få til et folkeopprør, for dette godtar vi ikke, sier ordfører Erik Haatvedt, og har med seg tverrpolitisk samstemmighet om saken.

- Regjeringen lever farlig, for disse kuttene er meningsløse og slett ikke økonomisk forankret, sier Haatvedt, som henviser til overkapasiteten i Oslo, som er beregnet til 800 millioner kroner.

Onsdag 19. desember settes det opp tre busser som går fra Rjukan Torg klokka 07.30, der meningen er å demonstrere foran regjeringskvartalet. Jørn Hoel har sagt ja til å være med å spille, mens underskriftslister og apeller holdes overfor Helseministeren kl. 12.

Det er store endringer som foreslås på Rjukan sykehus som må ta en tredjedel av kuttene på de tre sykehusene. Fødestua legges ned, 10 av 14 senger på rehabilitering legges ned, og to overvåkningssenger fjernes. Medisinsk og kirurgisk avdeling omgjøres til kombinerte sengeposter. Fire senger ved den nye ortogeriatriske avdelingen kan også bli borte. Meningen er at fire-fem rom skal etableres på Søsterhjemmet, der rehabiliterende pasienter skal kunne klare seg selv, som på et sykehotell. Planlagt kirurgi skal bare skje ved pasienttilgang, mens øyeblikkelig hjep på kirurgi skal styres til Notodden og Rjukan. Kongsberg sykehus vil miste fødeavdelingen som tar imot 550 fødsler i året, mens Notodden sykehus blir redusert med en femtedel til 49 senger. Bare ett av sykehusene vil ha døgnlaboratorium, og det er ikke avgjort hvilket. Kirurgien beveger seg mellom Rjukan og Notodden, men er ikke spikret fast noe sted ennå i forslaget.

Påmelding til bussturen til departementet onsdag skjer til Turid Opedal, Tove Køhn Anderson og Steinar A. Miland. Aksjonistene håper på stor pågang. - Det er viktig vi markerer oss nå. Det er nå slaget står, sier Tinn-ordfører Haatvedt.

• Hentet fra Radio Rjukans nettsider. Les hele saken ved å klikke på overskriften her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar