tirsdag 11. desember 2007

Folkebevegelsen og FrP: Kutt rammer småsykehus

I neste års statsbudsjett har helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) lagt opp til nok en tøff hestekur for sykehusene. Hun vil at sykehusene samlet sett skal spare en milliard kroner sammenlignet med årets forbruk.

I går behandlet Stortinget budsjettet. Det ble da klart at flertallet i Stortinget skriver under på Sylvia Brustads hestekur.

Listen over kuttene er lang og konsekvensene dramatiske for mange småsykehus. Mange mindre sykehus vil måtte nedbemanne eller legge ned avdelinger. Lokalsykehuset på Rjukan kan bli aller verst rammet. Ifølge Telemark Arbeiderblad er det aktuelt å gjøre dette om til et distriktsmedisinsk senter. I Soria Moria-erklæringen sier de rødgrønne partiene at ingen lokalsykehus skal legges ned.

Både Folkebevegelsen for lokalsykehusene og Frp mener nå at årets budsjett legger opp til så tøffe kutt at mange av de små sykehusene i distriktene vil bli rammet veldig hardt.

- Kuttene kommer på både de store og små sykehus, men slik kutt rammer små sykehus mest, fordi det rammer hele sykehusets eksisens, sier Bente Øien Hauge, koordinator for Folkebevegelsen for lokalsykehusene. Hun mener regjeringen nå handler i strid Soria Moria-erklæringen. - Man kan ikke si at man skal ha nærhet til akutt- og fødetilbud, og samtidig kutte i budsjettet med en milliard, sier Øien Hauge.

Leder av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Harald T. Nesvik (Frp) er svært kritisk til regjeringens sykehuskutt: - Hvis man skal spare inn en milliard er det to måter å gjøre det på. Enten kan man kutte ned på pasientbehandlingen, eller så kan man si opp folk. Men også det siste vil føre til dårligere pasientbehandling, sier Nesvik.

- Ofte rammes dessverre de små sykehusene i distriktene aller mest. Når du skal effektivisere på toppen av alle effektiviseringer, omstillinger og nedskjæringer som allerede har vært gjort de siste årene, da blir det ekstra tøft. Det er all mulig grunn til å tro at dette vil gå vesentlig utover pasientbehandlingen vesentlig, sier Nesvik.

Han mener regjeringen løper fra løftene sine om distriktssykehusene i Soria Moria. - Det de nå gjør vil ikke sikre lokalsykehusene, men gi dem knalltøffe nedskjæringer, sier Nesvik.

• Klikk på overskriften og les hele saken på Nationens nettsider

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar