tirsdag 11. desember 2007

Flere sykehus skviser tilbudet

Lokalbefolkningen flere steder i landet reagerer på forslag om kutt i sykehustilbudet. Regjeringen var i Soria Moria-erklæringen klar på at den vil opprettholde et desentralisert sykehustilbud. Ingen lokalsykehus skulle legges ned, og nærheten til akuttfunksjoner og fødetilbud skulle sikres.

Men bare de siste dagene har det vært fire saker der lokalbefolkningen står i fare for å få kuttet vesentlige tilbud ved sine lokale sykehus.

NOTODDEN OG RJUKAN

* Mandag denne uka gikk 2000 mennesker på Notodden i tog for å bevare Notodden sykehus. Ifølge lokalavisa Telen blir det nå for første gang åpent snakket om at man kan komme til å måtte legge ned et av de tre sykehusene under det statlige helseforetaket Blefjell sykehus.
– Vi demonstrerer fordi Blefjell sykehus er blitt underlagt et innsparingskrav på 50 millioner kroner som ikke kan sette ut i livet uten store og merkbare kutt. Vi er opptatt av alle lokalsykehus i Norge, men vi er lokalisert på Notodden, og vår oppgave å forsvare sykehuset her, sier lederen av sykehusaksjonen på Notodden, Asgeir Drugli.

* I Rjukan i Telemark frykter kommunen og sykehusaksjonister at Blefjell sykehus nok en gang vil prøve å legge ned fødeavdelingen ved sykehuset.
Overfor avisa Varden har administrerende direktør Per Christian Voss ved Blefjell sykehus bekreftet at fødetilbudene står på lista over tilbud som er under vurdering for nedleggelse.


FLORØ OG HAMMERFEST

* Helseforetaket i Sogn og Fjordane har vedtatt å kutte sengeposten ved nærsykehuset i Florø. Formelt har ikke Florø sykehus de siste årene vært et eget sykehus, men en avdeling av Førde sentralsjukehus.
Styret i Helse Førde har vedtatt å legge ned sengeposten ved nærsykehuset i Florø. Denne uka godkjente også styret i Helse Vest nedleggelsen.

* AMK-sentralen i Hammerfest er foreslått nedlagt.


ØKONOMIEN STYRER

Arbeiderpartiet har i sitt program gått til valg på at det er uakseptabelt at trang økonomi tvinger fram stengte avdelinger og redusert pasienttilbud. Venstres helsepolitiske talsmann på Stortinget mener likevel det er nettopp det som skjer.
Ifølge Aftenposten ser helseforetakene ut til å styre mot et underskudd på 2,6 milliarder kroner i 2007, nesten dobbelt så stort som budsjettert.
– Når styret får en sak på sitt bord er det balansekrav og underskuddsprognoser som blir fokuset. Jeg tror det er økonomien som styrer. Så her jukser regjeringen på et vis, sier Gunvald Ludvigsen (V).

• Klikk på overskriften og les hele saken i Nationen på nett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar