torsdag 13. mars 2008

Krumspring i Sandefjord og Larvik: Bare "avdelinger" legges ned

Leserbrev av Paul Wirkola i Sandefjords blad, 10. mars:

"Jeg hører vel til de mange som synes vi har en utmerket statsminister, men jeg skulle bare så gjerne ha ønsket at han holdt seg for god til uforstandige krumspring, som denne gangen på årsmøtet til Ap i Sandefjord. På møtet der hans trofaste partikamerater helt oppriktig og naturlig ga uttrykk for sin bekymring over utviklingen på sykehussektoren. Bekymring over at de løftene de ga oss om vårt sykehus' skjebne, ble gjort til ren løgn. Løftene de så overbevisende ga oss på alle sine stands rundt i byen! Det begredelige resultatet vi kjenner til i dag. Er alt nå bare blitt til et akademisk spørsmål: Har vi som velgere blitt utsatt for et klart bedrag eller en ren løgn? Eller begge deler?

Som en dreven politisk lurendreier turnerte statsministeren problemet. Noe sjokkerende for de mest trofaste, skulle jeg tro, benyttet han seg av Jeppes logikk i Holbergs komedie: De lokale sykehusene i Larvik og Sandefjord døpes om til "avde- linger". Avdelinger har en ikke lovet å bevare. Ergo kan de legges ned! Men han skal ha ros for at han er lojal mot sin helseminister som er ute i hardt vær, og prøver å berge sitt politiske liv ved smålig å skylde på alle andre. Brustad som Pilatus – toer sine hender.

Fra flere hold blir vi nærmest slått i hodet med forklaringer (som nærmer seg bortforklaringer) – også av statsråden på Stortingets talerstol – at det er den elendige administrasjonen ved sykehusene som er skyld i den begredelige økonomiske situasjonen og de kritikkverdige forholdene sykehusene befinner seg i. Det har vi liten forutsetninger for å bestride, men argumentasjonen videre holder ikke vann, som det heter. Det heter – sikkert korrekt – at flere pasienter enn før blir behandlet, og at det aldri er satt inn større økonomiske ressurser på sykehusene!
Stortingsrepresentantene for Ap, Gunn Olsen og Sonja Mandt-Bartholdsen, følger opp i SB for 29.02.d.å. med at "aldri har det vært bevilget mer penger" til sykehussektoren. Og med det skulle dagens regjerende politikere liksom ha alt på det tørre.

- Men alt må ikke sies! I ren Ramin-Osmundsen-stil utelater ovennevnte politikere et meget vesentlig punkt. Behovet! Økt behov! Nemlig den at vi er blitt mange flere her i landet! Mens vi for få år tilbake hadde en tilvekst på rundt 50.000 nye innbyggere i landet, er vi nå oppe i nær 60.000! Lokalt i Sandefjord er det i den siste 10-års perioden blitt rundt 1.400 flere barn i skolen, byen har for lengst passert 50.000 innbyggere og vokser videre som andre kommuner rundt om i landet. Ved årsskiftet var innbyggertallet 4.737.200. Om fem år passerer vi fem millioner. Og opp i det hele lever flere av oss noe lengre enn de gamle før oss!
Er det vanskelig å forstå at det dermed også må bli flere trengende syke og skrøpelige med behov for helse- og sykehustilbud? Er det vanskelig å forstå – enn si akseptere – at de bevilgede ressursene i fjor og som årene før det, dermed ikke lengre strekker til i dag dersom en ønsker å opprettholde et anstendig helsetilbud for alle?"

• Les resten av leserinnlegget i Sandefjords blad på nett ved å klikke på overskriften her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar