søndag 1. juni 2008

Lykkeliten må bestå


Folk på Rjukan synes ikke det er riktig av helseminister Brustad ikke å behandle nedleggelsen av Lykkeliten politisk. Ute på gata er stemningen både oppgitt og amper. Og mange spør seg hva blir det neste? Mange kobler nedleggelsen av Lykkeliten til uroen rundt akuttfunksjonen på sykehuset. Det som nå skjer på Rjukan handler således om hele samfunnslimet.
- Jeg blir egentlig forbannet av slike løftebrudd, sier Edith Thorud kontant. For slik oppfatter alle det: De rødgrønne ga Rjukan et klart løfte om at Lykkeliten skulle bevares. Telemark Arbeiderparti gikk sågar til valgkamp på det samme. Så regner de det bare bort og kaller det ulønnsomt. Folk rister på hodet.
Født på Lykkeliten
På kiosken Mix i Sam Eydes gate er Maria Tjønnås, nybaktmor til Julie født på Lykkeliten for en uke siden, og venninnen Gunn Heidi Asland - med termin i dag, lørdag - skjønt enige om at fagligheten og oppfølgingen på Lykkeliten er som en drøm. De behøver for så vidt ikke si mer, de er selv gledesstrålende eksempel på Lykkelitens betydning. Bak disken står Tove Thomter som også har født et av sine to barn på Lykkeliten.
- Det er tragisk og et klart løftebrudd å legge ned fødestua vår, sier hun.
- Folk som kommer inn her er ganske frustrerte og sinte. Jeg tror det blir full oppslutning om generalstreiken som kommunestyret har oppfordret til på mandag.

Trygghet
På Yara, med bruk av gass i produksjonen, står selvsagt sikkerheten i høysetet. Om flere har tanker om fødestua, er akuttfunksjonen på sykehuset – i jobben - avgjørende for dem. Sykehuset er ikke noe en har i stedet for egne rutiner. Men det må være der, om så galt skulle skje at en får buk for det. Uten akuttfunksjonen er både industrien og også turismen i hele Gaustad området og ellers en svært viktig institusjon fattigere.
For flere på Yara handler det også om hvor ens partner jobber. Flere jobber nettopp på sykehuset og bidrar til sine menn/koner, samboere og kjæresters trygghet.

Rart er det
På Lykkeliten har de nettopp tatt imot flere barn og venter enda flere. Der opplever en for tiden egentlig en babyboom i Rjukan-området.
- Faktisk har vi flere registrerte graviditeter de fem første månedene i år enn på ni måneder de tre siste årene, sier jordmor Else Hildegunn Ohren med et litt vemodig smil.


• Les saken i Varden på nett ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar