tirsdag 10. juni 2008

Slett sykehusgjelden, Brustad!

Under overskriften "Helse er politikk" skriver journalist Irene Halvorsen i en kommentar i Dagsavisen bl.a.:
Det spiller ingen rolle hvor mange foretak du oppretter og overbetalte direktører du ansetter: Helse er politikk og de vanskelige sakene ender alltid på helseministerens bord.
...
...

Alle reformer har sin tid, og det kom noe godt ut av sykehusreformen: 17.000 færre pasienter hadde stått et år på venteliste året etter at staten overtok sykehusene. Og man fikk tilsynelatende bedre kontroll med økonomien. Antall tiggeturer til Helsedepartementet ble færre.

Men nå går det feil vei igjen, og i år har ventelistene økt med 20.000 til vel 220.000 pasienter. Samtidig øker sykehusenes gjeld og i februar i år skrev Aftenposten at sykehusene tar opp forbrukslån for å betale pensjoner og lønninger. På fem år har den totale gjelden økt fra 18 til 40 milliarder kroner. Det kan ikke være god økonomi.

Så her skal du få et forslag, Brustad: Slett sykehusenes gjeld til staten på 10 milliarder kroner og gi styrer og direktører en ny start. Da kan du sparke direktører og styrer som ikke klarer jobben.

Staten har gjort det før: Flytoget, som skulle ble landets mest lønnsomme kollektivtilbud, ble i stedet et bunnløst pengesluk. Totalt ble ni milliarder gjeldskroner slettet og sølvpilen framstår nå som en suksesshistorie.

Å gå til valg på en sykehussuksess, det hadde vært noe, det.


• Les hele kommentaren ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar