lørdag 18. september 2010

Lokalsykehusets dag Narvik


FREMOVER Lokalsykehusets dag ble lørdag også markert i Narvik. Og det var et bredt panel med appellanter som stilte på rådhusplassen i sentrum for å slå ring om det tilbudet og den tryggheten lokalsykehuset representerer.

106 år siden
Rodeleder og medlem av styret, Frid Opdal, la ikke fingrene imellom da hun understreket sanitetskvinnenes betydning for etableringen av det første sykehuset i byen for 106 år siden, og den betydningen hun mener sanitetskvinnene vil spille for å sikre et fullverdig sykehustilbud for regionen også i fremtiden.

Opdal trakk de historiske linjene.
- Narvik Sanitetsforening ble stiftet i februar 1904 med et spesielt formål. Foreningen skulle skaffe Narvik et sykehus. De 22 kvinnene som enstemmig fattet vedtaket var ansvarsbevisste og handlekraftige personer, som like etter stiftelsen fikk 60 nye støttemedlemmer. Tre måneder senere var den første sykestuen en realitet.

Bred oppslutning
Opdal viste til hvordan nestekjærlighet i praksis og omsorg for nærmiljøet har preget sanitetsforeningens arbeid fra starten av.
Det er også grunnleggende i den videre kamp for sykehuset.

Markeringen i Narvik sentrum fikk oppslutning av bl.a ordfører Anne-Rita Nicklasson og kommunelegene i Tysfjord, Rolf Peder Tennebø og Dominika Kindner.

Etter appellene sier de to kommunelegene at det er alfa og omega for rekrutteringen til primærhelsetjenesten at regionen har et godt lokalsykehus.

Avhengig av godt lokalsykehus
- Det er ikke bare slik at vi kan ta en telefon til Bodø eller Tromsø og så kommer et helikopter til Tysfjord og henter en akutt syk pasient. Vi er avhengig av et lokalsykehus med fullverdig akuttberedskap og traumebehandling i tillegg til en god fødeberedskap, sier de to legene.

Også Ballangen-ordføreren har engasjert seg sterkt i kampen for lokalsykehuset, og holdt en god apell.
- Hvis noen prøver å ta fra oss akuttberedskapen, traumebehandlingen og fødeavdelingen, skal vi slåss som sultne bjørnebinner for å forhindre at de tar fra oss det som representerer tryggheten for befolkningen i regionen - nemlig et godt lokalsykehus.

Også stortingsrepresentant fra SV, Geir-Ketil Hansen, holdt en sterk appell. Han oppfordret regionens innbyggere til å benytte seg av den nasjonale debatten helseministeren åpner for via nettet om knappe 14 dager.
- Budskapet herfra må være tydelig, sa en engasjert Hansen om kampen for et fortsatt godt lokalsykehus.

• Les saken i Fremover på nett ved å klikke her eller på overskriften. Og mer i papirutgaven av mandagens Fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar