onsdag 22. september 2010

Skulle sendes til operasjon med nattoget


DAGBLADET Åse Berit Steinstad hadde omfattende kuttskader. Sykehuset Lillehammer ville sende henne videre til operasjon ved Rikshospitalet i Oslo. Med Nattoget.

Åse Berit Steinstad skadet fire fingre under vedhugging. Skaden var så omfattende at sykehuset i Lillehammer ville sende henne videre til Rikshospitalet - med nattoget. Det skriver Gudbrandsdølen Dagningen.
- Det er hårreisende å sende en skadet person alene med nattoget, sier Steinstad til Dagbladet.

Hele høyrehånda er bandasjert etter operasjonen ved Rikshospitalet, der lillefingeren måtte amputeres som følge av de omfattende skadene. Det er fortsatt usikkert om ringfingeren også må amputeres.

Åse Berit Steinstad hugde ved i skogkanten ved huset sitt på Biristrand sør for Lillehammer, da en vedhaug som raste sammen fikk henne til slå ut med armene i ren refleks. Høyre hånd traff et sagblad og fire fingre fikk dype kuttskader.

Brettet fingrene
Samboeren Trond Veble kom til, og et håndkle ble brukt som bandasje rundt hånda. På sykehuset ble hun tatt rett inn på kirurgen, der fingrene ble renset og stelt.
- Jeg ble fortalt at kirurgen var på ferie, og at jeg derfor kanskje måtte til Rikshospitalet for videre behandling, forteller kvinnen.

Høyre arm ble bedøvet og Steinstad lå flere timer til observasjon på kirurgisk post. Selv trodde hun at legen hadde fikset fingrene, og at hun skulle hjem. Men i Ellevetiden på kvelden fikk hun en beskjed hun ikke var forberedt på:
- Det ser ut som du skal ut å reise i natt, og nattoget går klokken 04, var beskjeden fra en sykepleier.

- Jeg får vel med følge? spurte Steinstad. Det fikk hun ikke. Sykehuset ville ordne drosje til jernbanestasjonen, og fra Oslo S måtte hun ordne med drosje videre selv. Steinstad forteller at hun ikke fikk andre reisealternativer

Kjørte selv
Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen sa Steinstad klart fra at det var uaktuelt å reise med tog alene med en bedøvet arm uten yttertøy eller penger.
- Det eneste alternativet de foreslo, var dagtoget dagen etter. Men da kunne de ikke garantere når legene ved Rikshospitalet kunne ta imot meg. Derfor foreslo jeg at samboeren kunne kjøre meg, forteller hun til avisa.

På Rikshospitalet ble det klart at skaden var alvorligere enn først antatt, og lillefingeren ble amputert. I ettertid viser det seg at ringfingeren også står i fare.

Steinstad vurderer nå om hun skal ta opp saken med Pasientskadenemda. Hun håper at sykehuset nå går gjennom rutinene for pasienttransport, slik at andre slipper å komme i samme situasjon som henne.

Beklager
Roar Rønning, avdelingssjef og avdelingsoverlege for kirurgisk avdeling ved Sykehuset Lillehammer, skjønner at Steinstad reagerer på togforslaget, men fremhever at det kun var et alternativ, og ikke noe som ble gjennomført.
- Jeg beklager at pasienten sitter igjen med denne oppfattelsen av transportalternativene som ble lagt fram for henne, sier Rønning til Dagbladet.

Rønning mener ankepunktet i denne saken er hvordan samtalen mellom pasienten og sykepleieren forløp og at pasienten følte sykehuset ikke hadde alternative reisemåter til kvinnen.
- Vi vurderte skadene slik at det ikke var behov ambulansetransport, sier overlegen til Dagbladet
- Når man vurderer ambulansetransport, gjøres det for eksempel en vurdering om det er livstruende skader, sier han.

Rønning vil ikke kommentere om utfallet av skadene kunne vært annerledes dersom kvinnen hadde vært fraktet med ambulanse.

• Les saken i Dagbladet ved å klikke her eller på overskriften.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar