fredag 16. april 2010

Berget livet etter akuttbragd; bevis på viktigheten av gode akuttfunksjoner på våre lokalsykehus


TV2 NYHETENE Da livpulsåren til en 60-år gammel mann fra Stokmarknes sprakk ble akuttberedskapen i Helse-Nord satt på en skikkelig prøve.

– Her fikk vi det aller beste bevis på hvor viktig det er å ha gode akuttfunksjoner på våre lokalsykehus, sier klinikkoverlege Mads Gilbert ved akuttmedisinsk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Alternativ transportlinje
I dag applauderer han den alternative transportlinje som ble etablert etter at en mann i 60-årene i går ble innlagt med sprukket livspulsåre på sykehuset i Stokmarknes. Her ble det raskt konstatert at han var avhengig av en rask operasjon, og at denne måtte utføres av spesialister på Universitetssykehuset i Tromsø.

Luftambulansen på bakken
– Her ville man under normale forhold ha etablert et luftambulansetilbud i løpet av minutter. Men med fly og helikoptre på bakken valgte man å bemanne en ambulansebil med en spesialsykepleier. Den startet mot Tromsø samtidig som en av våre ambulanser ble sendt i møte. I Bjerkvik ble pasienten tatt over i denne. Etter seks timers spesialtransport ble han klargjort for operasjon, og operert her hos oss, forteller Gilbert.

Vellykket operasjon
I dag konstaterer de involverte at alt gikk bra. Pasienten er nyoperert og i god form, mens helsearbeiderne er glad for at det akuttmedisinske alternativ som ble etablert viste seg tilfredsstillende.

Gode akuttfunksjoner
– Hendelsen bekrefter hvor viktig det er å sikre gode akuttfunksjoner også på lokalsykehusene. Uten kvalifisert personell fra sykehuset på Stokmarknes ville utfallet fort ha blitt et ganske annet, sier Mads Gilbert.

• Les saken på TV2-nyhetene ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar