fredag 16. april 2010

Krigssymbolikk i sykehusstrid


NRK MØRE OG ROMSDAL For noen ti-år siden ble bindersen tatt i bruk for å markere motstand mot nazistene. Nå bruker sykehusansatte i Kristiansund binders i jakkeslaget for å markere motstand mot planene om å legge ned akuttfunksjon og fødeavdeling.

Flere ansatte ved sykehuset skal ha deltatt aktivt i protestene mot endringene i funksjonene ved sykethuset. Denne uka gikk ledelsen i Helse Nordmøre og Romsdal til det skritt å forby bruk av aksjons-T-skjorter. De krever også at all møtevirksomhet skal godkjennes av ledelsen.

Binderser i sykehuskampen

Markering med binders
Dermed var det klart for de ansattes mottrekk. De som ønsker å demonstrere mot planene, ifører seg nå en binders på jakkeslaget eller på lomme-folden på de hvite sykehusfrakkene.

- Det er nok en spontanaksjon blant de ansatte ved sykehuset som har spredd seg veldig fort. Jeg syns dette er en veldig god idé. Det er en god måte å vise at man er uenig, sier tillitsvalgt Ralph Herter.

Møtt av tusenvis av demonstrantar

Slutt for føden i Kristiansund

Sterk symbolikk
Bindersen ble brukt for å markere motstand mot nazistene under krigen. Også i ettertid har bindersen fremstått som et symbol for motstandskampen i Norge.

- Ja, det er et sterkt symbol. Og det er også risikoen med det, at man igjen faller i krigerske retorikk-replikker. Dette ønsker vi absolutt ikke. Men vi ønsker å markere nå. Vi vil markere at vi er uenige, sier Herter.

Fjernet t-skjorter
Først fikk de ansatte beskjed om å fjerne t-skjorter og klistermerker. Nå er spørsmålet om ikke bindersen vil bære en vel så skarp provokasjon mot ledelsen.

- Nei, jeg kan absolutt ikke forstå hvorfor dette skulle være en sterk provokasjon. Vi ønsker ikke å provosere. Her er det ingen som legger skylda på befolkningen i Romsdal. Vi er ikke imot mennesker fra Romsdal på noe vis. Vår protest retter seg mot vår ledelse. Pasientene fra Romsdal er like velkomne her som det de har vært før, sier Herter.

• Les hele saken og kommentarene på NRK Møre og Romsdals sider ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar