onsdag 7. april 2010

Bøhler vil ikke frede lokalsykehus

Jeg har ikke sett dagens intervju i VG med Jan Bøhler, men dersom NRK gjengir ham riktig er det ganske oppsiktsvekkende. Han beskylder faktisk lokalsykehusene for å ta imot pasienter de ikke har kompetanse til å behandle og å forsinke riktig behandling. Dette er i seg selv en grov påstand som han bør dokumentere.
Samtidig holder sentrale politikere fra Bøhlers eget parti frem at ambulansene nå er så avanserte at de fungerer som akuttmottak. Dette brukes som begrunnelse for å legge ned akuttberedskapen på lokalsykehusene. Mener Ap virkelig at det er bedre for en pasient å bli behandlet av en ambulansearbeider i en transportsituasjon enn av en lege innenfor dørene på et lokalsykehus???NRK Ap-toppen Jan Bøhler mener det kan være helsefarlig å ikke omstille lokalsykehusene.

Lederen i Oslo Arbeiderparti og stortingsrepresentant Jan Bøhler advarer mot å frede lokalsykehusene i Norge, skriver VG.
Bøhler mener det er helsefarlig hvis ikke lokalsykehusene omstilles for å møte nye behov og helseutfordringer i befolkningen.

Han går dermed ut mot regjeringspartner Senterpartiet. I går sa partiets parlamentariske leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK at han krevde at regjeringen stanser nedbyggingen av lokalsykehus.

Les også: Krever stans i sykehusnedbygging

Slagpasienter
Men Bøhler sier det kan være helsefarlig å hindre omlegging av sykehustjenestene, slik at store pasientgrupper ikke får den best tilgjengelige behandlingen.

– Ta slagpasientene som eksempel. Det kan være livsfarlig for mange av dem å stoppe på et lokalsykehus som ikke har utstyr til å sikre dem best mulig behandling innenfor den kritiske grensen på tre timer, sier Bøhler til VG.

Les også: Aker legges ned som lokalsykehus

Bøhler var Aps helsepolitiske talsperson i forrige stortingsperiode, og har tidligere kjempet imot nedbyggingen av lokalsykehuset Aker sykehus i Oslo.

Nå ber Ap-toppen lokale sykehusaksjonister om å tenke seg om før de stiller seg i veien for mer fornuftige måter å organisere lokalsykehusene på.

– Norge ligger i verdenstoppen på bruk av offentlige penger på helsetjenester. Med så mye penger bundet opp i dagens struktur, er det vanskelig å finansiere ny teknologi og nye, avanserte behandlingsformer som krever høy kunnskap og solid erfaring, sier Jan Bøhler til VG.

(NTB/NRK)

• Les saken på NRK ved å klikke her eller på overskriften

2 kommentarer:

 1. Jeg vil gjerne påpeke at en akutt slagbehandling (lyse) ikke er så avansert som Bøhler vil ha det. Jeg vil tro at det ikke finnes et fullverdig akuttsykehus/lokalsykehus i Norge som ikke kan gi denne behandlingen. Eller?
  Han må gjerne komme med motsatt dokkumentasjon.
  Kan det være en myte som settes ut bevisst og overtas ukritisk?
  Lege

  SvarSlett
 2. Ja, jeg vet i alle fall at mitt lokalsykehus (Lærdal) i flere år har hatt både utstyr og kompetanse til å sette i gang med trombolyse. Hvis jeg forstår det riktig, så må man i forkant gjøre CT og blodprøver for å avklare om det er hjerneblødning eller blodpropp.

  Nedlegging av lokalsykehus vil jo øke reiseveien/tiden til sykehus som kan ta de nødvendige prøver og gi behandling. Mange slagpasienter vil vel ikke nå fram til å få behandling innen de tre timene Bøhler snakker om. Jeg forstår rett og slett ikke Bøhlers argumentasjon.

  SvarSlett