mandag 12. april 2010

Navarsete: Advarer mot å misbruke samhandlingsreformen


KOMMUNAL RAPPORT Sp-leder Liv Signe Navarsete advarer helseforetakene mot å misbruke samhandlingsreformen til å kutte i sykehustilbudet.

Denne ukas hete debatt om lokalsykehus skapte størst engasjement under partileder, og kommunalminister, Liv Signe Navarasetes tale til Senterpartiets landsstyre i dag (9. april).

– Så lenge kommunene verken vet hva de skal ha ansvaret for eller hvordan det skal finansieres, kan ikke samhandlingsreformen brukes som argument for tunge omstruktureringer, sa hun.

I sine strategier bruker flere helseregioner reformen som begrunnelse for å gjøre om lokalsykehus til lokalmedisinske sentre.

Reform på forskudd
Sp-lederen advarte helseforetakene mot å forsere oppfølging av samhandlingsreformen og Nasjonal helseplan, og slo fast at prosessene må gå i takt.

– Vi kan ikke risikere at kua dør mens graset gror: Mens vi drøfter hvordan framtidas helsetjenester skal se ut, så tappes sykehusene for oppgaver uten at de blir håndtert politisk, sa hun.

Navarsete gjentok at Soria Moria II er en garanti mot nedlegging av lokalsykehus, med mindre det finnes nye eller lignende tjenester i nærheten.

– Jeg forventer selvsagt at vår dyktige helseminister setter foten ned om det kommer slike vedtak.

– Dummeste vi har gjort
Navarsete langet ut mot foretaksmodellen som Arbeiderpartiet innførte for ti år siden, og sa hun er urolig for at politikerne er i ferd med å tape innflytelse over helsepolitikken.

– Å gi fra seg den folkevalgte kontrollen med sykehusene var det dummeste vi har gjort i helsesektoren på flere tiår, fastslo Navarsete. Sp har hele tiden vært imot reformen.

Også tidligere partifeller fikk på pukkelen.
– Når Kolbjørn Almlid i dag på NRK snakker om sykehusbransjen, viser det at de som har styrt med sykehusene våre de siste åra bare har hatt ett mål: Å gjøre de så lik industrien som mulig, sa Navarsete. Almlid er nå direktør i Helse Midt-Norge.

• Les saken i Kommunal Rapport ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar