fredag 7. november 2008

Sandefjord: Slutt for venneforeningen


SANDEFJORDS BLAD Neste år har ikke Sykehusets Venner lenger noe å være venn med. Derfor legges foreningen ned.

Utrettelig har de i over 20 år kjempet for Sandefjord sykehus; først for å beholde et fullverdig sykehus, deretter for å bevare det som ble igjen etter at funksjoner og enheter ble lagt ned.
Og ikke minst; de har samlet inn store beløp for å gjør tilværelsen for pasienter og ansatte best mulig.
– Det er tragisk det som har skjedd og nå skjer med sykehuset. Men å legge ned foreningen er helt naturlig. Det blir ikke lenger noen å være venn for, sier leder Anne Christensen.
Etter først å ha kjempet for sykehuset som fylkestingsrepresentant for Sykehuslista (1999-2003) har hun de fem siste årene ledet venneforeningen.
At sykehuslista og foreningen ikke har lyktes med å bevare sykehuset vil hun ikke uten videre ta selvkritikk på.
– Vi arrangerte fakkeltog og vi samlet inn 13.000 underskrifter mot nedleggelsen av akuttfunksjonen. Jeg tror nedleggelsen har utenforliggende årsaker som vi ikke har hatt kontroll over. Jeg tror ikke politikerne kunne fått klarere signaler, enn i sykehussaken.

Skuffende lite støtte
Hun kan heller ikke dy seg fra å kritisere lokale politikere, som i praksis stemte for vedtak som i neste omgang førte til nedleggelsen av sykehuset. I en uttalelse fra styret etter vedtaket om å legge ned foreningen, heter det blant annet:
"Skuffende har det vært at man har fått så liten støtte fra byens politikere."
– Det er ingen som har gått i fakkeltog for å få en helsepark, sier Christensen ironisk, om det som nå er planlagt på sykehustomta, med riving og nybygg.

Sløsing med midler
På det overordnede planet mener hun driften av sykehuset har vært et unødvendig pengesluk.
– De brukte millioner på å oppgradere til elektive (planlagte) operasjoner og felles akuttmottak. Få år senere legges det ned. Her har det manglet konsekvensutredninger, og dette er sløsing med offentlige midler, sier hun.
Hun mener sentraliseringen ikke har gitt bedre behandling, tvert imot. Og at problemet med korridorpasienter ikke er løst.
– Helseparken trenger kanskje også venner?
– Det gjør de sikkert, men da må det bli en ny organisasjon. Jeg har fortsatt tro på at det er sykehus vi trenger. Det ser vi, når sykehusene nå overfører oppgaver til kommunene igjen.
Langt der framme tror hun det igjen blir et lokalsykehus i Sandefjord. Derfor vil hun fortsatt delta i en landsomfattende organisasjon som kjemper for lokalsykehusene.

• Les hele saken i Sandefjords Blad ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar