tirsdag 6. mai 2008

Ny milliard-sprekk for sykehusene: 3,2 mrd ekstra i pensjoner

Dagsavisen skriver:
"Enda en kjempesprekk ryster sykehusene. Nå må de ut med 3,2 milliarder kroner ekstra i pensjoner. Allerede må sykehusene kutte i budsjettene for å dekke inn gigantunderskuddet på 1,5 milliarder kroner fra i fjor. Nå kommer en regning som er over dobbelt så stor. Den ekstra pensjonsutgiften er på 3,2 milliarder kroner, etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) kjenner til.

Ikke overrasket
For de ansatte på Rikshospitalet kommer ikke de økte pensjonsutgiftene som noen stor overraskelse. – Sylvia Brustad snakket om dette i januar, men beløpet er nok høyere enn vi hadde ventet, sier Olaug Villanger, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Rikshospitalet. Hun mener det er helt urimelig at sykehusene skal ta milliardregningen. – Det har hele tiden vært sagt at pensjonsutgiftene skal holdes utenfor de øvrige kuttene og det må de stå ved, sier Villanger.

Rita von der Fehr som representerer jordmødrene og farmasøytene ved Rikshospitalet, mener sykehuset ikke tåler flere kutt. – Kuttene vi står overfor er urealistiske nok som de er. Jeg har ingen tro på at vi kommer i balanse i 2008. Det er ren utopi.

Brustad betaler
Rundt en milliard kroner av regningen stammer fra i fjor. I beløpet ligger det også pensjonskostnader ved private sykehus og institusjoner.

De ekstra pensjonskostnadene skyldes dels at lønnskostnadene og renteutgiftene har blitt høyere enn tidligere lagt til grunn, men mye av kostnadene kommer også av at man fra revisor- og regnskapshold har lagt opp til et strammere regime.

Etter at sykehusene kom på statens hender, må det dessuten settes av større beløp til pensjonsforpliktelser enn tidligere. Dette er fordi sykehusene i hovedsak skal følge bedriftsøkonomiske regnskapsprinsipper."

• Les hele saken i Dagsavisens nettutgave ved å klikke på overskriften her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar