lørdag 25. oktober 2008

Helse- og omsorgskomiteen: Høring om svangerskaps-, fødsels- og barselsomsorg torsdag 6. november


I vår ble det levert et representantforslag fra stortingsrepresentantene Sonja Irene Sjøli, Linda C. Hofstad Helleland og Olemic Thommessen om en bedre svangerskapsomsorg, et tryggere fødetilbud og bedre oppfølging i barseltiden.
(Dokument nr. 8:106 (2007-2008)

De tre representantene ønsker blant annet en raskere gjennomføring av en "desentralisert og differensiert fødselsomsorg", som i praksis blant annet betyr at 10-12 av landets små fødeavdelinger i distriktene skal gjøres om til fødestuer der bare de enkle fødslene kan gjennomføres.

Frist for påmelding til høringen er mandag 27/10 kl. 12.00, bruk skjemaet fra nettsiden med informasjon om høringen.

• Klikk her eller på overskriften for å lese mer om høringen

3 kommentarer:

 1. En ting mangler dessverre i dette forslaget: Fokus på kvinner som har blitt utsatt for overgrep som barn. Mange av dem som ble seksuelt misbrukt i barndommen, får problemer i forbindelse med det å få barn, f.eks. psykose under fødselen, problemer med fysisk nærhet under amming, og noen viderefører overgrepene til neste generasjon. Og kvinner som ble utsatt for vold som barn, har mye større risiko enn andre mødre til å slå sine egne barn. Etter mitt syn burde både erfaringer av fysisk mishandling og seksuelt misbruk i barndommen kartlegges hos alle gravide, av både hensyn til dem selv og barnet.

  SvarSlett
 2. Hei Sigrun
  Ja, slike overgrep er langt vanligere enn folk liker å tro, og det reiser mange viktige problemstillinger rundt svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.
  I utgangspunktet faller det nok dessverre utenfor den plattformen som Folkebevegelsen for lokalsykehusene jobber utifra. Har du mulighet for å tipse noen relevante interesseorganisasjoner om høringen? De rekker jo fortsatt å melde sin interesse for å delta.

  SvarSlett
 3. Ja, det kan jeg gjøre.
  Jeg synes det var synd at de ikke tok det med. De har jo bl.a. med psykiske lidelser hos mor, og da burde senskader etter overgrep også vært med.

  SvarSlett