søndag 14. november 2010
Mødre mot utkastelse
SUNNMØRSPOSTEN Nok er nok. Mødre skal ikke sparkes ut av føden etter to dager. Kravet kommer fra mødre på Sunnmøre.
– Vi blir kasta ut fra fødeavdelinga før melkeproduksjonen er igang. Nedtrappinga av fødsels- og barselsomsorgen, både på Sunnmøre og nasjonalt, går på helsa løs, ifølge Ina Blindheimsvik.
Sammen med fire andre mødre på Sunnmøre, alle politikere, krever småbarnsmødrene slutt på utkastinga fra fødeavdeling etter to dager.
Helse Sunnmøre innførte ordninga 1.januar i år.
– Vi rasler med sablane fra grasrota, sier Blindheimsvik.
Valg
I et brev ber de ledelsen ved Kvinneklinikken innføre valgfri liggetid, og legge til rette for at Føllings test og legekontroll blir gjennomført før barselkvinnene reiser ut fra sjukehuset.
Bak brevet står Ina Blindheimsvik (Giske FrP), Runa Godø Sæther (Giske Venstre), Unn Frøland (Ørsta Sp), Monika Barstad Rebbestad (Ørsta FrP) og Hjørdis Almelid Vikenes (Ørsta KrF). Føllings.
Mødre har snakka sammen. Det er ulike historier. Ulike erfaringer. Langt fra alle er hyggelige. Mor og barn må ut etter to dager, om begge er tilsynelatende friske.
Melkeproduksjonen kommer vanligvis først i gang dag tre eller fire. Først etter seksti timer kan en ta Føllings-test. Denne prøven skal alle barn ta, for å undersøke om de tåler protein i melka.
Nyfødte som ikke tåler det, må ha behandling, for ikke å utvikle hjerneskade.
Historier
Mødrene forteller historier fra egne erfaringer og andres. Om å bo avsides, komme hjem, slapp, sydd og uten melkeproduksjon. Om å måtte stavre seg hjem, og etter en natt med lite søvn, ta laus igjen i minus ti grader, med barnet ut i bil, og tilbake til sjukehuset for å ta Føllings test.
- Når mødre sitter der hjemme, uten å få til amminga, barsel- tårene kommer, og en er uten et nettverk, da er heller ikke vegen lang til fødselsdepresjon, mener Blindheimsvik.
Hun peker på at omleggingen på føden berører mange.
Protestaksjon
På internett har ei anna mor på Sunnmøre starta facebookgruppen: Det er VI som sørger for vekst på Sunnmøre, som har fått over 500 medlemmer.
Her oppfordres folk til å engasjere seg mot at føde-og barselkvinner blir salderingspost i budsjettet til Helse Sunnmøre.
Alternativ
Det er opprettet ammepoliklinikk, som tar imot mødre og barn de første to ukene etter fødselen.
– Men har du èn og en halv til to timer til poliklinikken, er ikke dette et alternativ, påpeker Blindheimsvik.
I henvendelsen til Kvinneklinikkens ledelse ber mødregruppa av politikere også om å få en god, faglig begrunnelse til at liggetida på fødeavdelinga reduseres. Er det rett at barselkvinner og spedbarn skal lide under økonomiske nedskjeringer? spør de.
– Det er godt mulig at vi en gang i framtida vil få et hjelpeapparat i hjemkommunene som kan ta i mot barselskvinnene.I dag er den hjelpa en får som barselskvinne svært varierende i kvalitet, og mange blir derfor overlatt til seg selv etter at de kommer hjem fra sjukehuset, påpeker de, og stiller seg tvilende til at betegnelsen “Et mor-barnvennlig sjukehus” lenger passer.
• Les saken i Sunnmørsposten på nett ved å klikke her eller på overskriften
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar