lørdag 6. november 2010

Sendte høygravid med buss fra Alta til Hammerfest sykehus


ALTAPOSTEN Tolv timer før hun fødte ble Janice Rødseth sendt med rutebuss fra Alta til Hammerfest.

Det var torsdag klokka 06.35 at Janice Rødseth og ektemannen Remi satte seg på bussen i Alta med kurs for Hammerfest. Da var det omlag ett døgn til den høygravide filippinske kvinnen skulle ta et planlagt keisersnitt.
– Hun fikk valget mellom å enten ta drosje eller buss. Men hvis hun valgte drosje var det ikke sikkert jeg kunne bli med, fordi det er fellesdrosje der pasienter har fortrinnsrett, forklarer Remi Rødseth, som ikke har sertifikat og derfor ikke selv kan kjøre.

Kom før tida
Altaposten snakker med Rødseth fredag morgen på telefon fra Hammerfest sykehus. Da er han blitt pappa.

– Det ble ei jente. Fødselen ble fremskyndet fordi de mistenkte at den allerede var i gang, forteller den nybakte faren, som kunne ta i mot datteren sin klokka 19 torsdag kveld. Gleden over den 51 cm og 3750 gram flotte datteren til tross, han kan ikke la være å tenke på den uverdige turen hans kone måtte foreta bare timer før hun fødte sitt første barn.

Spydde på bussen
– Bussturen var helt forferdelig. Hun spydde på bussen, hadde vondt i ryggen og var veldig sjaber. I tillegg måtte vi bytte buss på Skaidi, og da vi ankom Hammerfest måtte vi av på rutebilstasjonen og ta drosje opp til sykehuset.

– Hvordan var tilstanden til kona di da dere kom frem?
– Hun er veldig stillferdig av seg, men jeg så at dette var tøft for henne. Du er jo i en sårbar situasjon når du er så nært fødselen, sier Remi.

Privat situasjon
Han synes det er kritikkverdig at gravide så sent i svangerskapet skal måtte gjennomgå en så tøff tur.
– Fellesdrosje er heller ikke noe godt alternativ. I akutte tilfeller får man ambulanse, men dette kunne lett blitt akutt. Det minste jeg synes man kan få, er en egen drosje. Det er tross alt en privat situasjon, som du ikke nødvendigvis vil dele med en full minibuss eller folk på en rutebuss, sier ektemannen.

– Jeg synes gravide skal få en reise som er både mor og barn verdig, legger han til.

Fantastisk personale
Rødseths kritikk går til «Pasientreiser».
– Det er de som har ordnet denne transporten. Både jordmødrene i Alta og personalet her på sykehuset har vært helt fantastiske. De gjør det de er pålagt og har hjerterom til.

– Hvordan blir hjemturen?
– Jeg tar et problem i slengen, sier han før han legger til at han er blitt forespeilet at hans lille familie vil få egen drosje hjem.
– Jeg håper det, og jeg håper også at andre i en lignende situasjon skal få slippe en slik behandling.

Helse Finnmarks direktør hadde ikke muligheten til å kommentere saken fredag formiddag.

• Les saken i Altaposten ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar